Biomasa si biogazul (bioenergia) sunt o prioritate si o necesitate pentru Romania, iar o Strategie Nationala pentru punerea lor in aplicare este pasul urmator, sunt de parere oficialii si expertii care au participat la inaugurarea Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz.
La eveniment au participat 68 de investitori din Romania si din alte 16 tari, precum si reprezentanti ai Guvernului care au prezentat fondurile disponibile pentru acest sector, respectiv peste 400 de milioane de euro pana in prezent, dar si pasii pe care ii propun in continuare. Totodata, trei presedinti ai Asociatiilor Europene au explicat de ce BioEnergia este o prioritate pentru Europa, si de ce are un mare potential in Romania. Pe baza tuturor acestor afirmatii, Ilias Papageorgiadis, presedintele ARBIO si Jean Valvis, membru al consiliului de administratie, au subliniat necesitatea unei Strategii Nationale pentru BioEnergie, care vizeze sutele de milioane de tone de deseuri produse in fiecare an si sa rezolve problemele grave de incalzire existente la nivel local in intreaga tara.
“Vom sustine dezvoltarea sectorului Biomasei in Romania deoarece credem ca reprezinta un sprijin esential pentru Agricultura. Exista o multime de deseuri care trebuie tratate si Biomasa este raspunsul pentru acest lucru”, a declarat Daniel Constantin, Vice Prim Ministru al Romaniei, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
La randul sau, Dan Ioan Gheorghiu, Consilier al Primului Ministru, Presedinte & CEO, ISPE considera ca Romania poate inca atinge tinta de 500 MW pana in 2020, 350 MW pentru Biomasa si 150 MW pentru Biogaz. (A.D.).