Unul din trei romani isi doreste sa participe la actiuni de protectie a mediului si ar atrage grupuri de prieteni alaturi de ei, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Research pentru “Let`s Do It, Romania!”.
De asemenea, 2 din 3 romani considera ca actiunile organizate pentru colectarea deseurilor din spatiul verde produc schimbari in comportamentul cetatenilor.
Studiul arata ca, cel putin la nivel declarativ, 8 din 10 romani obisnuiesc sa stranga deseurile produse de ei si de prieteni atunci cand ies in natura, iar 17% dintre romani spun ca aduna si deseurile lasate in urma de altii. De cealalta parte, 4,5% dintre respondenti nu se considera responsabili de strangerea deseurilor, iar 0,2% spun ca nu au timp si de multe ori uita sa le stranga.
Unul din trei romani a auzit de „Let`s Do It, Romania!”, iar persoanele cu varsta curprinsa intre 18-25 de ani sunt cele mai dispuse sa participe in viitor la evenimentele ONG-ului (41%), urmati de cei cu varstele intre 36 si 45 de ani (36%).
25% din cei intervievati sustin ca ar putea implica alaturi de ei 1-3 persoane, 36% dintre repondenti considera ca pot mobiliza si alte 4-5 persoane, in timp ce 24% sustin ca pot convinge pana la 10 persoane sa ia parte la actiuni de voluntariat. De asemenea, 2 din 3 romani au incredere si considera ca activitatile de colectare a deseurilor au impact in educarea romanilor catre un comportament responsabil. Totodata, 1 din 3 romani ar dori sa se implice in actiuni de voluntariat si strangere a deseurilor.
Studiul mai arata ca persoanele cele mai putin dispuse sa participe la astfel de actiuni sunt cele peste 46 de ani si cele care au absolvit doar treapta I de liceu (10 clase). Dintre persoanele cu studii post-universitare, 80% cred ca „Let`s Do It, Romania!” poate aduce schimbari de comportament in randul populatiei.
“In afara de trendurile, de acum standard, ce tin de grija fata de corpul nostru prin alimentatie, sport, peace-of-mind, observam in ultimii ani si dorinta tinerilor adulti romani de a proteja planeta. Rezultatele cercetarii realizate pentru “Let’s Do It, Romania!“ ne releva faptul ca maturii (36-45 ani) sunt cei mai optimisti, manifestand incredere ca aceste actiuni pot produce schimbari la nivel de mentalitate, incercand prin propriile eforturi sa-si educe copiii (pentru cei ce au copii de varste foarte mici). Pe de alta parte, uitandu-ne la segmentul de varsta care ar dori sa se implice in astfel de actiuni, observam ca tinerii de pana in 25 de ani sunt cei mai activi – de aici putem trage concluzia ca ei sunt cei ce cresc awareness-ul si increderea maturilor cand vorbim de acest subiect. E un schimb reciproc de informatii si de educare, lucru care ne spune ca suntem pe un drum bun – asumarea unui rol de mentor inversat (dinspre tineri inspre cei maturi) este un fenomen intersant si un lucru ce ne impinge spre evolutie si o gandire deschisa”, explica Magda Visoiu, Qualitative Analyst la Reveal Marketing Research.
Studiul a fost realizat in noiembrie 2016, in randul a 1.000 de respondenti, cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani, din mai multe regiuni ale tarii: Bucuresti, Muntenia, Moldova, Transilvania. Metoda de cercetare folosita este CATI (chestionar standardizat aplicat prin telefon persoanelor selectate aleator). Datele sunt reprezentative la nivel national, urban. (A.D.).