Potrivit unui raport recent al Greenpeace Germania, mai multe chimicale periculoase pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator au fost gasite in produsele principalelor companii de imbracaminte sport pentru exterior.
In ciuda declaratiilor despre dezvoltare durabila si dragoste pentru natura, companii ca The North Face, Patagonia, Mammut, Columbia si Haglofs continua sa foloseasca in productia hainelor impermeabile substante chimice perfluorinate si polifluorinate (PFC-uri), considerate a fi poluanti organici persistenti.
Greenpeace a testat 40 de produse cumparate in 19 tari si regiuni diferite. Compusi PFC au fost gasiti nu numai in haine, dar si in pantofi, corturi, ghiozdane, funii si chiar si in saci de dormit. Doar in patru dintre produse nu s-au gasit compusi cu fluor. Desi majoritatea brandurilor testate sustin public ca nu mai folosesc acesti compusi chimici, o concentratie mare de PFC a fost gasita in 18 dintre produsele testate.
“Am detectat in unele dintre produsele The North Face si Mammut niveluri inalte de PFOA (acid perfluorooctanoic), un PFC care a fost corelat cu varii efecte asupra sanatatii, printre care si cancerul. Aceasta substanta este deja interzisa in Norvegia. Rezultate sunt dezamagitoare pentru cei care desfasoara activitati in natura si care-si doresc ca hainele lor sa fie la fel de durabile si curate ca locurile pe care le exploreaza,” a spus Mirjam Kopp, seful proiectului Detox Outdoor.
PFC este un compus chimic care nu exista in natura si care, eliberat in mediul inconjurator, se degradeaza foarte incet si ajunge in lantul trofic, facand astfel ca poluarea sa fie aproape ireversibila. Concentratii de PFC au fost gasite in zone izolate ale planetei, in organismul unor mamifere precum delfinii, in ficatul ursilor polari si chiar in sangele uman.
“Branduri ca The North Face si Mammut nu intruchipeaza dragostea si respectul pentru natura care le definesc brandul atunci cand vine vorba de chimicalele folosite in procesul de productie. Alaturi de comunitatea pasionata de activitatile sportive in aer liber, provocam aceste companii sa faca o demonstratie reala de leadership, dar si respect pentru natura: trebuie sa se opreasca din a folosi chimicale periculoase si sa-si detoxifieze echipamentele acum”, a mai adaugat Kopp.
In ultimii ani, multe din brandurile de acest fel au trecut de la PFC-urile cu catene lungi la PFC-uri cu catene scurte, sustinand ca sunt o alternativa mai buna dar recent peste 200 de cercetatori din 38 de tari au semnat „Declaratia Madrid” care recomanda evitarea folosirii PFC-urilor – chiar si cu catene scurte – in productia de bunuri pentru consumatori (incluzand aici si textilele).
In timp ce marile companii de imbracaminte outdoor sunt inca foarte depedente de compusi chimici periculosi, brandul britanic de haine Páramo Directional Clothing si-a anuntat in urma cu cateva zile decizia de a renunta la acestia. Páramo este singurul brand de imbracaminte outdoor care a renuntat complet la PFC-urile din intregul lant de productie, demonstrand ca se poate realiza imbracaminte de exterior de mare performanta fara PFC-uri si stabilind cel mai inalt standard in acest sector de imbracaminte. Brandul britanic se alatura altor 34 de branduri de haine de sport sau de oras care si-au anuntat dorinta de a participa la proiectul Detox. (A.D.).