Comisia Europeana propune metode cu aplicabilitate in intreaga Uniune Europeana pentru a masura performanta de mediu a produselor și a organizatiilor și incurajeaza statele membre și sectorul privat sa le adopte.
La ora actuala, companiile care vor sa scoata in evidenta “cat de prietenoase” sunt produsele lor cu mediul au de infruntat o serie de provocari. Trebuie sa aleaga dintre mai multe metode promovate de guverne și de initiative private, sunt deseori obligate sa suporte costuri multiple pentru a furniza informatii referitoare la impactul asupra mediului și se confrunta cu neincrederea consumatorilor care sunt derutati de prea multe etichete continând informatii care fac dificila compararea produselor.
Conform ultimului sondaj Eurobarometru referitor la produsele ecologice, 48% dintre consumatorii europeni sunt derutati de fluxul de informatii pe care le primesc referitoare la impactul asupra mediului. „Pentru a stimula creșterea durabila, trebuie sa ne asiguram ca produsele realizate prin cea mai eficienta utilizare a resurselor și care au cel mai favorabil impact asupra mediului sunt cunoscute și ușor de recunoscut. Oferind consumatorilor informatii fiabile și comparabile despre impactul asupra mediului și despre caracteristicile produselor și organizatiilor, le oferim posibilitatea sa aleaga. Ajutând intreprinderile sa iși uniformizeze metodele, le reducem costurile și sarcinile administrative,” a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.
Propunerea Comisiei, prezinta doua metode de a masura performanta de mediu de-a lungul intregului ciclu de viata: amprenta de mediu a produselor (AMP) și amprenta de mediu a organizatiilor (AMO). Aceasta le recomanda statelor membre, intreprinderilor, organizatiilor private și comunitatii financiare utilizarea voluntara a acestor metode. De asemenea, contine principii pentru comunicarea performantei de mediu, cum ar fi transparenta, fiabilitatea, integralitatea, comparabilitatea și claritatea. (A.D.)