Comisia Europeana a publicat o propunere pentru un regulament nou privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice. Preocuparile consumatorilor si ale producatorilor se afla la baza acestei noi propuneri, care vizeaza solutionarea neajunsurilor sistemului actual.
Piata produselor ecologice a UE a crescut de patru ori in ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate si adaptate astfel incat sectorul sa se poata dezvolta in continuare si sa poata raspunde provocarilor viitoare.
„Viitorul sectorului ecologic al UE depinde de calitatea si onestitatea produselor vandute cu logoul ecologic european. Comisia urmareste imbunatatirea cantitativa si calitativa a agriculturii ecologice a Uniunii Europene, prin consolidarea increderii consumatorilor in produsele ecologice si prin indepartarea obstacolelor din calea dezvoltarii agriculturii ecologice. Acest pachet este bun atat pentru consumatori, cat si pentru fermieri. Consumatorii vor avea garantii mai solide privind alimentele ecologice produse si vandute in UE, iar fermierii, producatorii si comerciantii cu
amanuntul vor avea acces la o piata mai extinsa atat in Uniune, cat si in afara ei”, a declarat Dacian Ciolos, comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Propunerea se concentreaza asupra a trei obiective principale: mentinerea increderii consumatorilor, mentinerea increderii producatorilor si facilitarea trecerii fermierilor la agricultura ecologica. Obiectivul este ca agricultura ecologica sa ramana aproape de principiile si obiectivele sale, astfel incat sa raspunda cerintelor populatiei in ceea ce priveste mediul si calitatea.
Pentru a ajuta fermierii, producatorii si comerciantii cu amanuntul din sectorul ecologic sa se adapteze la schimbarile de politica propuse si sa faca fata provocarilor viitorului, Comisia a aprobat, de asemenea, un Plan de actiune privind viitorul productiei ecologice in Europa. Planul prevede o mai buna informare a fermierilor in privinta initiativelor de politica ale UE din domeniul dezvoltarii rurale si din cel al agriculturii care vizeaza promovarea agriculturii ecologice, precum si consolidarea legaturilor dintre proiectele de cercetare si inovare si productia ecologica din UE si incurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu in scoli.
Agricultura ecologica imbina bune practici de mediu, un nivel ridicat de biodiversitate, conservarea resurselor naturale si standarde de productie ridicate bazate pe substante si procese naturale. Totodata, agricultura ecologica aprovizioneaza o nisa de piata, raspunzand unei anumite cereri a consumatorilor si livrand in acelasi timp bunuri publice in ceea ce priveste protectia mediului, bunastarea animalelor si dezvoltarea rurala. (A.D.).