Doua studii publicate recent de Comisia Europeana arata modul in care politica in domeniul mediului poate impulsiona cresterea economica prin intensificarea masurilor de protectie impotriva inundatiilor si prin tranzitia catre taxe mai ecologice.
Unul dintre studii aduce noi dovezi in sprijinul beneficiilor economice globale generate de realizarea, la momentul oportun, de investitii in infrastructuri de aparare impotriva inundatiilor. Celalalt studiu evidentiaza avantajele pe care le-ar aduce reducerea sarcinii fiscale asupra costului fortei de munca si reorientarea sa inspre utilizarea resurselor si poluare.
Astfel, studiul privind efectele pozitive potentiale ale aplicarii unor taxe mai ecologice, care se bazeaza pe datele colectate din 12 state membre, sugereaza ca diminuarea sarcinii fiscale asupra costului fortei de munca si reorientarea acesteia catre marirea taxelor pentru poluarea apei si a aerului, de exemplu, ar genera, in termeni reali, venituri de 35 de miliarde de euro in 2016, putand ajunge la 101 miliarde de euro in 2025.
Al doilea studiu analizeaza diversele legaturi dintre politica in domeniul mediului si politica economica, inclusiv impactul macroeconomic al inundatiilor, cele mai bune practici pentru sprijinirea IMM-urilor care pun accentul pe utilizarea eficienta a resurselor si cheltuielile cu protectia mediului din toate statele membre. Se estimeaza ca, in perioada 2002-2013, in UE, costul total al daunelor cauzate de inundatii a fost de cel putin 150 de miliarde de euro.
Realizarea de investitii in masuri de reducere a inundatiilor este o masura extrem de eficienta, al carei cost mediu este de aproximativ 6 pana la 8 ori mai mic decat costul daunelor provocate de inundatii. In plus, investitiile in infrastructuri ecologice – si anume restabilirea caracteristicilor naturale care sa contribuie la gestionarea si stocarea apei rezultate in urma inundatiilor – ar duce, printre altele, la ameliorarea biodiversitatii si ar putea contribui la reducerea costurilor de constructie. (A.D.).