Europa poate crea locuri de munca si totodata incuraja inovatia prin utilizarea mult mai eficienta a resurselor, se arata intr-un nou raport al Agentiei Europene pentru Mediu. Raportul descrie totodata o serie de politici care aduc beneficii dovedite asupra mediului si economiei.
Studiul “Utilizarea eficienta a resurselor in economia verde si politicile Uniunii Europene”, ia in considerare modalitatile prin care economiile europene pot genera o utilizare mai eficienta a resurselor, ca parte din procesul de tranzitie catre “economia verde”.
In timp ce multe tendinte legate de mediu se imbunatatesc in mod gradual, Uniunea Europeana are nevoie de o reorientare sistemica si fundamentala a economiei sale de ansamblu, in conditiile in care va trebui sa atinga anumite obiective de mediu pe termen lung. De exemplu, tinta propusa de Uniunea Europeana privind reducerea emisiilor de gaze de sera cu 80 pana la 95% fata de nivelul inregistrat in anii 1990 pana in anul 2050 nu va fi posibila daca statele membre se vor baza doar pe cresterea eficientei utilizarii resurselor.
“Inovatia ar putea fi singurul si cel mai important generator pentru schimbarea modului ineficient cu care utilizam in prezent resursele”, a declarat Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu. “Inovatia in domeniul mediului este cheia pentru a face fata provocarilor secolului 21. Daca vrem sa traim in conditii bune in limitele ecologice impuse de planeta, asa cum este specificat in Cel de-al 7 lea Program de Actiune de Mediu, va trebui sa ne bazam intr-o foarte mare masura pe inventivitatea Europei. Iar aici nu este vorba numai despre inventii. Incurajarea absorbtiei si raspandirii noilor tehnologii verzi ar putea fi chiar si mai importante”.
Un alt mijloc de crestere a eficientei utilizarii resurselor ar putea fi reducerea impozitelor pe venit in paralel cu cresterea impozitarii utilizarii ineficiente a resurselor si a activitatilor care polueaza mediul. Astfel de taxe de mediu ar putea incuraja crearea de noi locuri de munca, insa in Uniunea Europeana acestea sunt foarte putin folosite. In 2012 acestea erau echivalentul a doar 2,4% din produsul intern brut. In plus, o astfel de masura ar putea aduce si alte beneficii suplimentare. Astfel, statele care percep cele mai mari taxe de mediu par sa se pozitioneze in topul tarilor cu un grad ridicat de competitivitate si inovare in domeniul mediului
Criza economica a avut un efect semnificativ in Uniunea Europeana asupra anumitor aspecte legate de mediu, inclusiv asupra reducerii partiale a emisiilor de gaze de sera si a anumitor poluanti pentru aer. Cu toate acestea, in privinta majoritatii aspectelor legate de mediu, Europa pare sa se inscrie pe aceeasi traiectorie pe care s-a inscris si inainte de anul 2008, continuand tendintele pe termen lung. In alte cazuri, criza economica a incetinit progresele in acest domeniu. (A.D.).