Echipa de la Liceul Tehnologic Marmația din Sighetu Marmației, formată din Antonia Bohotici, Matei Gampe, Erik Szekely și coordonată de prof. Anuța Bologa, s-a plasat pe locul 3 al hackathonului organizat de JAE cu sprijinul Johnson&Johnson.
22 de echipe din 10 țări – Republica Moldova, Spania, Cipru, Rusia, Cehia, România, Israel, Slovacia, Serbia și Portugalia – au participat în perioada 28-29 ianuarie la cea de-a doua ediție a competiției, desfășurată online. Provocarea a constat în elaborarea unei idei inovatoare care ar duce la promovarea sustenabilității în industria farmaceutică, prin intervenții în domeniul producției, ambalării, prospectelor, managementul deșeurilor, distribuției și lanțului de aprovizionare.
„Dorința mea, a colegilor mei, a tuturor participanților, de a găsi soluții creative, vine din nevoia de a găsi instrumentele eficiente pentru a ajuta planeta noastră să se vindece” , a declarat Matei Gampe.
Aplicând o combinație de abilități antreprenoriale în domeniile STEM – Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică, echipa coordonată de prof. Anuța Bologa a dezvoltat un proiect de înlocuire a ambalajelor de plastic ale unui produs destinat igienei dentare cu capsule vegetale, având ca rezultat principal reducerea poluării mediului. Dimensiunile mici ale capsulelor determină, de asemenea, un transport mai simplu pentru utilizator și ușurință în administrare, prin folosirea unei doze unice eficiente.
„Nu numai că am câștigat locul al treilea, dar am câștigat experiență și încredere în forțele proprii. Acest concurs mi-a demonstrat că totul este posibil în viață dacă îți dorești cu adevărat. Ne bucurăm că am putut să reprezentăm România și să vă facem mândri!”, a spus Antonia Bohotici.
„A fost o experiență interesantă, dar și tensionată în același timp. Aș putea spune că a fost într-adevăr o provocare ținând cont de faptul că am avut 24 de ore pentru a termina proiectul, ca să prezentăm ideea juriului. Prin colaborare și organizare ca echipă, am reușit să avem o inovație bine structurată și gândită realist”, a completat Erik Szekely.
STEMEduHack face parte din proiectul WiSTEM²D: Women in Science, Technology, Engineering, Mathematics, Manufacturing, and Design, lansat de Johnson & Johnson în 2015 și care urmărește cultivarea interesului fetelor pentru STEM²D și încurajarea lor pentru a urma studii și cariere în aceste domenii, general acceptate ca fiind preferate de băieți.