Greenpeace Romania a solicitat recent Presedintelui Romaniei, care reprezinta tara la întrunirea Consiliului European, sa sprijine o serie de masuri concrete pentru marirea securitatii energetice, lucru care ar aduce beneficii si pe plan climatic. Obiectivele pentru eficienta energetica si energie regenerabila propuse de Greenpeace ar putea reduce importurile cu 45% mai mult decat cele propuse de UE.
Solicitarile adresate în scrisoarea Greenpeace Romania sunt urmatoarele:
- stabilirea unui obiectiv mai ambitios pentru reducerea emisiilor cu efect de sera, peste cel actual, de 40%;
- eliminarea posibilitatii de folosire a unitatilor internationale de compensare (asa-numitele offset credits) pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor. In prezent, Europa externalizeaza investitiile în tehnologii curate, realizand 75% din aceste unitati în Rusia, Ucraina si China.
- instituirea unor mecanisme financiare de urgenta la nivelul Uniunii Europene pentru programe extinse de renovare a cladirilor si pentru introducerea accelerata a tehnologiilor de încalzire bazate pe surse regenerabile de energie;
- transformarea obiectivului neobligatoriu de eficienta energetica pentru 2020 într-unul obligatoriu si extinderea (dincolo de categoria cladirilor publice) cotei anuale de renovare din cadrul Directivei pentru eficienta energetica;
- includerea unui obiectiv de 40% pentru eficienta energetica în cadrul politicii climatice cu orizont 2030, precum si cresterea nivelului de ambitie pentru obiectivul privind energia regenerabila, fara compromiterea obiectivelor UE privind biodiversitatea.
Potrivit unui raport Greenpeace, planurile Comisiei Europene sunt inadecvate pentru reducerea dependentei de importurile de energie. Raportul arata ca angajamentele puternice ale UE cu privire la energia regenerabila si la masurile de eficienta energetica ar putea reduce nevoia de importuri cu 45% mai mult în 2030 decat planurile existente ale UE.
Reprezentantii Greenpeace afirma ca daca s-ar aplica obiective mai puternice pentru 2030, cum ar fi de pilda ca procentul de energie regenerabila sa fie de 45%, 40% economisirea energiei (comparativ cu anul 2005) si reducerea emisiilor de carbon cu 55% (comparativ cu anul 1990), s-ar putea reduce importurilor anuale de petrol. Importurile de carbune ar trebui sa nu mai existe oricum pana la finalul deceniului urmator. (A.D.).