Organizatia Greenpeace Romania a transmis recent punctul sau de vedere cu privire la documentul elaborat de Ministerul Economiei si anume primele doua capitole publicate din Strategia Energetica: “Analiza stadiului actual” si “Angajamentele nationale si internationale”.
Unul dintre obiectivele strategiei energetice, se arata in document, este asigurarea securitatii energetice a tarii, in contextul in care cererea de energie va creste.
Fara a pune la indoiala importanta securitatii aprovizionarii – obiectivul in sine -, Greenpeace contesta justificarea acestuia, bazata pe presupunerea ca in viitor cererea de energie va creste, presupunere contestata insa chiar in acelasi document, in mai multe randuri.
In documentul propus spre analiza, tehnologii ineficiente si costisitoare, aflate inca in faze experimentale, precum Captarea si Stocarea Carbonului, sunt prezentate inadecvat drept oportunitati pentru capacitatile energetice care functioneaza prin arderea carbunelui.
Un alt punct asupra caruia pot fi formulate cu usurinta obiectii este bazarea independentei energetice pe resurse nesigure, cum ar fi gazele de sist, sau pe importuri, precum uraniul. In ceea ce priveste gazele de sist, existenta acestora pe teritoriul tarii noastre este inca neconfirmata, mai mult, este chiar infirmata de catre autoritati reprezentative in domeniu ale statului roman. Un alt exemplu il reprezinta importul de uraniu, intrucat resursele domestice sunt in curs de epuizare. Astfel, importul prin insasi esenta lui nu poate asigura o independenta.
Ministerul nu a pus la dispozitie un calendar al procedurii complete pentru elaborarea Strategiei Energetice, doar un termen pentru finalizarea revizuirii strategiei energetice a Romaniei: luna mai 2015. Documentul a fost publicat in data de 5 decembrie 2014, perioada consultarilor fiind pana pe 10 ianuarie 2015 – o perioada de timp care nu poate fi incadrata cu usurinta in termenul recomandat pentru astfel de proceduri la nivel european. Directiva pentru evaluarea strategica de mediu recomanda “o perioada rezonabila” pentru asemenea consultari.
Este cunoscut faptul ca editiile anterioare ale strategiei au fost elaborate fara consultarea publicului, fiind astfel incalcata legislatia comunitara, mai exact Directiva pentru evaluarea strategica de mediu – 2001/42/EC. In contextul dat, Greenpeace considera ca acesta este un moment oportun pentru imbunatati procedura de consultare, astfel incat sa tinda spre un consens intre mediul de afaceri, mediul politic si societatea civila. (A.D.).