Greenpeace Romania a continuat activitatea de monitorizare a situatiei taierilor ilegale de arbori, pentru intervalul 2013-2014 si rezulta ca au fost inregistrate un total de 45 509 cazuri, ceea ce inseamna o medie de 62 de cazuri pe zi.
Noul raport prezinta informatii despre cazurile de taieri ilegale identificate si investigate de autoritatile responsabile. “Aceste date nu ofera o imagine completa asupra amplorii reale a fenomenului taierilor ilegale la nivelul intregii tari, de vreme ce rapoartele guvernamentale indica o medie de 8,8 milioane metri cubi de lemn extras ilegal anual, dar investigatiile autoritatilor competente se refera doar la a 16-a parte din cifra mai sus mentionata”, spune Valentin Salageanu, coordonator de campanie al Greenpeace Romania.
Judetele care au inregistrat cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale sunt: Arges 5.851 cazuri, (12,85% din totalul cazurilor la nivel national), Bacau 3.538 cazuri, (7,77%) si Mures 3.351 cazuri, (7,36%). Judetul Arges a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale identificate de autoritati si in perioada 2009-2011: 6.458 de cazuri. Desi in judetele Cluj, Alba si Maramures s-a inregistrat un numar mai mic de cazuri de taieri ilegale fata de alte judete, s-a constatat insa cel mai mare volum mediu per caz. La nivelul celor 3 judete (Cluj, Alba si Maramures) se inregistreaza 78% din volumul de lemn taiat ilegal la nivel national in perioada 2013-2014, judetul Cluj inregistrand 37% din volumul total, Alba 23% si Maramures 18%. Acest lucru indica necesitatea dezvoltarii si implementarii de catre autoritati a unor masuri suplimentare de control si prevenire a taierilor ilegale.
Potrivit noii cercetari efectuate de Greenpeace asupra suprafetei acoperite cu paduri la nivel national ritmul distrugerii acestora se mentine la un nivel alarmant de 3 hectare pe ora. Precedenta harta publicata in 2012 consemna acelasi ritm. In ceea ce priveste prejudiciul, valoarea totala la nivel national in 2013-2014 a fost estimata de catre autoritati la aproximativ 52,1 milioane euro. Ca urmare a volumului mare inregistrat, judetele Cluj, Alba si Maramures au prezinta cele mai mari valori medii: 70.189 RON prejudiciu/caz in Alba, 52.742 RON/caz in Cluj si 27.227 RON/caz in Maramures, cele 3 judete totalizand 79% din prejudiciul cauzat.
In legatura cu reducerea fenomenului de taieri ilegale, acesta ar putea fi redus prin aplicarea de pedepse mai aspre, inclusiv incadrarea ca infractiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate. In prezent, conform legii , daca valoarea prejudiciului este de pana la de 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa fapta este considerata contraventie, nu infractiune, si se pedepseste cu amenda.
De asemenea, este necesara o mai buna colaborare intre institutiile cu atributii de control (Politie, Garda Forestiera, Jandarmerie) si alocarea de personal suplimentar pentru o mai buna acoperire a fondului forestier, a zonelor izolate, dar si in vederea organizarii unui sistem permanent de paza, inclusiv pe durata noptii.
La reducerea fenomenului taierilor ilegale poate contribui si imbunatatirea Radarului Padurilor, prin transparentizarea informatiilor si accesul public la amenajamentele silvice. (A.D.).