Greenpeace Romania a publicat recent un ghid al voluntarului pentru protectia padurilor, care ajuta la identificarea taierilor si transporturilor ilegale de arbori.
Ghidul contine o serie de informatii si pasi concreti pentru cei care observa zone despadurite sau afectate de taieri de arbori si pentru cei care vor sa verifice legalitatea transporturilor de lemn. Ghidul cuprinde notiuni silvice de baza pentru o buna intelegere a domeniului si ofera indicii si solutii pentru identificarea si sesizarea delictelor silvice. Acest ghid este un prim pas, un instrument care indeamna la responsabilizare si actiune.
„Primim foarte multe sesizari referitoare la taierile de arbori, iar prin acest ghid dorim sa ii ajutam pe cei care vor sa se implice activ in protejarea padurilor, pe cei care intamplator dau peste o zona despadurita si nu vor sa treaca mai departe indiferenti. Ghidul cuprinde un model de sesizare catre autoritati, care sa contina informatiile necesare inceperii unei investigatii. Cu cat vor fi mai multe perechi de ochi informati in padure, cu atat va fi mai greu pentru cei care vor sa comita abuzuri,” declara Valentin Salageanu, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.
De asemenea, ghidul ofera informatii despre ce este si cum se utilizeaza Radarul Padurilor. Totodata, ghidul a fost elaborat impreuna cu experti din domeniul silvic, organizatii partenere dar si cu ajutorul voluntarilor Greenpeace Romania, care s-au alaturat campaniei de protejare a padurilor.
„Am inceput sa construim acest ghid plecand de la constatarea ca silvicultura este un domeniu vast si complex si ca exista o lipsa acuta de informatie utila care sa fie disponibila publicului larg interesat. Sunt foarte multe nuante, pentru ca, de exemplu, exista lucrari silvice perfect legale dar care arata ca o agresiune fata de padure pentru o persoana care nu are cunostinte de specialitate. Am inclus in Ghid toate informatiile de baza pentru a putea identifica o posibila taiere ilegala si am realizat un glosar de termeni silvici pentru o mai usoara orientare in terminologia de specialitate,” adauga Valentin Salageanu, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.
Situatia padurilor din Romania este ingrijoratoare: o analiza Greenpeace Romania indica faptul ca ritmul de dergradare a padurii se mentine la 3 hectare pe ora , iar numarul cazurilor de tarieri ilegale a ajuns la o medie de 62 pe zi, in 2013 si 2014.
Judetele care au inregistrat cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale sunt: Arges 5.851 cazuri, (12,85% din totalul cazurilor la nivel national), Bacau 3.538 cazuri, (7,77%) si Mures 3.351 cazuri, (7,36%). Judetul Arges a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale identificate de autoritati si in perioada 2009-2011: 6.458 de cazuri. (A.D.).