In contextul consultarilor cu publicul, Greenpeace a transmis comentarii referitoare la raportul de impact asupra mediului pentru extinderea carierei de lignit Rosia, din Gorj.
Organizatia avertizeaza autorii raportului si titularul de proiect ca impactul extinderii carierei de lignit nu a fost analizat corespunzator, semnaland aspecte legate de regimul suprafetelor impadurite, evaluarea deficitara a impactului asupra climei, probleme legate de exproprieri, dotarea utilajelor de extractie pentru reducerea poluarii cu pulberi si altele.
Complexul Energetic Oltenia (CEO) intentioneaza sa extinda zece perimetre miniere, iar in perioada curenta au loc consultari si dezbateri publice pe acest subiect. Carierele de lignit din bazinul Rovinari, Gorj urmeaza sa se extinda pe suprafete ce insumeaza 3.984,77 hectare de teren, dintre care 1.340,2 hectare reprezinta suprafete impadurite.
„Vrem sa ne asiguram ca informatia care ajunge la localnici si la publicul general este cat mai completa. Consideram ca populatia locala si mediul natural sunt prioritare oricaror activitati extractive,” declara Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.
Greenpeace a semnalat o serie de probleme de mediu, de sanatate si de ordin social, prezente in raport:
- Clarificarea regimului de ocupare a suprafetelor impadurite. Ca ordin de marime, cele 235,69 de hectare propuse pentru despadurire reprezinta echivalentul a aproximativ 470 de terenuri de fotbal;
- Absenta unei evaluari reale a impactului asupra climei;
- Omiterea problemelor aferente exproprierilor in regim de cauza de interes public. Raportul mentioneaza doar intentia unor asemenea proceduri, fara a prezenta publicului implicatiile acestora.
- Greenpeace sustine ca extractia lignitului este o falsa cauza de utilitate publica si ca legislatia aferenta incalca dreptul de proprietate al cetateanului in favoarea unei companii. Organizatia ofera exemplul situatiei din Cehia, tara al carei mix energetic cuprinde mult mai mult carbune decat cel al Romaniei, dar unde cetatenii sunt protejati prin lege de exproprierile pentru extinderea carierelor de catre companii.
- Expunerea problemelor de sanatate in mod real. Pulberile in suspensie, sau praful ridicat de utilaje si benzi transportoare, influenteaza negativ atat sanatatea locuitorilor din zona de extractie, dar si din imprejurimi, pe o raza de zeci de kilometri. Greenpeace sustine ca efectele activitatii de extractie asupra sanatatii umane trebuie cumulate cu cele aferente arderii carbunelui in termocentrale, nu considerate separat. (A.D.).