Intre 16 si 24 noiembrie are loc la nivel national incepe Saptamana europeana pentru reducerea deseurilor(EWWR). Obiectivul acesteia este sporirea gradului de sensibilizare cu privire la modul in care ne putem schimba obiceiurile in Europa și de a incuraja dezbaterile privind utilizarea eficienta a resurselor.
Proiectul, coordonat de catre Asociatia orașelor și regiunilor pentru reciclare și gestionarea sustenabila a deșeurilor (ACR+) și sustinut de programul UE LIFE+ se deruleaza in prezent in 17 tari, inclusiv in 3 state care nu sunt membre ale UE.
Saptamana europeana pentru reducerea deșeurilor propune noi modalitati de diseminare a informatiilor privind reducerea deșeurilor, reutilizarea produselor și reciclarea materialelor. Obiectivul este de a dezvolta și testa instrumente de comunicare ce vizeaza administratiile și asociatiile, intreprinderile, școlile și cetatenii. Activitatile vor atinge punctul culminant cu ocazia Zilelor tematice de prevenire a generarii de deșeuri care, in acest an, se concentreaza asupra reutilizarii.
De asemenea, va fi lansata si o Zi europeana a curateniei care va avea loc in jurul datei de 10 mai 2014. „Hai sa facem Europa mai curata!” va lansa voluntarilor provocarea de a curata deșeurile din cartierele in care locuiesc și de pe plaje. Obiectivul nu este doar curatarea deșeurilor, ci și generarea unei dezbateri privind deșeurile și modul de gestionare al acestora.
„Exista un potential enorm in reutilizarea și reciclarea deșeurilor. Inregistram progrese importante in ceea ce privește ascensiunea in ierarhia gestionarii deșeurilor, prin reducerea depozitarii acestora și intensificarea reciclarii. Initiativele la nivel local, cum ar fi Saptamana europeana a reducerii deșeurilor reprezinta o modalitate importanta de a implica toata lumea in crearea unei societati fara deșeuri,” a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.
Cetatenii europeni genereaza in fiecare an peste 500 de kg de deșeuri municipale de persoana, aceasta cantitate variind de la putin peste 300 de kg in unele state membre, la mai mult de 700 de kg in altele. In medie, jumatate dintre acestea sunt reciclate, insa exista diferente enorme intre statele membre. In unele state membre, depozitarea deșeurilor a fost eliminata și ratele de reciclare ating 70 % , in timp ce altele recicleaza foarte putin și depoziteaza peste 90 % din deșeurile municipale. Consumatorii și gospodariile joaca un rol esential in ceea ce privește reducerea deșeurilor prin modificarea obiceiurilor in materie de cumparaturi, reutilizare și sortare a deșeurilor.
Directiva-cadru privind deșeurile acorda prioritate prevenirii, reutilizarii și reciclarii deșeurilor in locul incinerarii lor, depozitarea sau incinerarea fara valorificare energetica fiind solutii de ultima instanta. Un studiu elaborat de Comisia Europeana estimeaza ca punerea in aplicare integrala a legislatiei UE privind deșeurile ar conduce la economii de 72 de miliarde de euro pe an, ar spori cifra anuala de afaceri a sectorului gestionarii și reciclarii deșeurilor din UE cu 42 de miliarde de euro și ar crea peste 400.000 de locuri de munca pana in 2020. (A.D.).