Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020 (POIM), aprobat oficial de Comisia Europeana, contine acum o axa prioritara dedicata finantarii proiectelor pentru natura, dar ia in considerare protejarea biodiversitatii si in cazul altor investitii, cum sunt infrastructura de transport sau managementul riscurilor la inundatii.
Astfel, de la o alocare initiala de 50 mil euro s-a ajuns, in programul aprobat, la 350 mil euro, cu aproximativ 130 milioane mai mult decât in perioada 2007-2013. Finantarea elaborarii planurilor de management pentru siturile Natura 2000 va fi, de asemenea, continuata. ONG-urile si custozii ariilor naturale protejate sunt eligibili si pot aplica pentru fonduri europene alocate pentru biodiversitate. De asemenea, ONG-urile cu expertiza in reconstructia ecologica sunt eligibile in parteneriate cu autoritatile pentru proiecte ce vizeaza adaptarea la schimbarile climatice si managementul riscurilor extreme (inundatii). Totodata, protejarea biodiversitatii este luata in calcul si la nivelul prioritatilor de finantare din POIM.
WWF a fost singura organizatie de mediu din Romania care a participat activ la procesul de stabilire a prioritatilor de dezvoltare ale Romaniei pentru perioada 2014-2020 in domeniul mediului, in cadrul Axei Prioritare 4 “Protectia mediului prin masuri de conservare a biodiversitatii, monitorizarea calitatii aerului si decontaminarea siturilor poluate istoric” (A.D.).