Chiar in preajma celebrei Valentine’s Day, Tiffany&Co, Target si alte 100 de case bijuterii de top de pe piata internationala precum si retaileri de profil si-au luat angajamentul de a se aprovoziona cu metale pretioase provenite din surse mai responsabile social, agreand sa adere la campania “Nu aurului murdar”.
Ca parte a initiativei, aceste companii vor studia in detaliu lanturile de furnizare de metale, isi vor revizui criteriile de alegere a surselor de aprovizionare pentru a include Regulile de Aur din campanie, isi vor spori continutul de aur reciclat si vor cauta metale pretioase produse intr-un mod mai responsabil.
“Aurul murdar nu reprezinta ceva romantic. Retailerii nu vor ca baza lor de clienti sa asocieze aurul din bijuterii cu rauri poluate si utilizarea copiilor ca forta de munca. Asadar, ei ni s-au alaturat in demersul de a face apel ca industria extractiei metalelor pretioase sa se curate de aceste aspecte”, a spus Payal Sampat, reprezentant al campaniei “Nu aurului murdar”.
Regulile de Aur din campanie se bazeaza pe legislatia privind acceptarea la scara internationala a drepturilor omului si a principiilor de baza privind dezvoltarea durabila, inclusiv respectul pentru drepturile muncitorilor si protectia zonelor sensibile din punct de vedere ecologic.
In Statele Unite, Valentine’s Day reprezinta una dintre sarbatorile cu cel mai inalt nivel al vanzarilor de bijuterii din an – aproximativ 20% dintre cei care fac cadouri cu aceasta ocazie cumpara bijuterii. Astfel, americanii cheltuie in total pe bijuterii, cu ocazia Sfantului Valentin aproximativ 4 miliarde de dolari, potrivit NDG. Acest lucru reprezinta o statistica imbucuratoare pentru economia de consum a Statelor Unite. Doar ca industria extractiei aurului este una dintre cele mai poluante industrii din lume. Potrivit NDG, producerea unui singur inel din aur genereaza cel putin 20 de tone de deseuri miniere.
Potrivit datelor EPA, industria extractiei metalelor este cel mai mare poluator toxic din Statele Unite si a fost in repetate randuri asociata cu abuzul drepturilor omului, poluarea permanenta a apelor, distrugerea zonelor salbatice si efecte negative pe termen lung asupra sanatatii. (A.D.).