In perioada procesului de elaborare a Master Planului de Transport al Romaniei pana in anul 2030, care a durat mai bine de doi ani, WWF-Romania a influentat modul de evaluare și masurile propuse, astfel incat sa existe siguranta ca viitoarele proiecte rutiere, navale sau feroviare din tara noastra vor contine masuri de conservare a naturii in acord cu valorile și viziunea organizatiei.
WWF a fost singura organizatie de mediu care a participat la dezbaterile publice și a contribuit in mod activ cu propuneri concrete pe masuri de evitare și atenuare a impactului asupra biodiversitatii.
Dezvoltarea infrastructurii este una dintre prioritatile Romaniei și a Uniunii Europene, iar o parte importanta din investitii se va aloca in urmatoarea perioada de programare, infrastructurii de transport. Desi Romania are nevoie de o infrastructura adecvat dezvoltata, moderna și sustenabila, exista riscuri foarte mari in ceea ce privește degradarea biodiversitatii (cu consecinte nu doar ecologice, ci și sociale și economice). Fragmentarea habitatelor cauzata de infrastructura de transport este cunoscuta ca amenintare majora pentru biodiversitate si rezolvarea problemei a devenit o preocupare și a Uniunii Europene.
Raportat la restul Europei, Romania inca detine o moștenire bogata de habitate naturale (precum habitatele pentru carnivorele mari) și specii rare (precum sturionii), dar multe dintre zonele naturale sunt in pericol de a pierde habitate importante prin fragmentarea acestora ca urmare a interventiei umane. Conectivitatea adecvata poate fi mentinuta numai daca exista obligatia ca in planurile de utilizare a terenurilor sa fie respectate conexiunile intre habitate identificate in retelele ecologice nationale si internationale.
Inca din anul 2006, WWF-Romania le-a amintit constant autoritatilor romane de faptul ca grija pentru natura ar trebui sa fie prioritara, fiind baza oricarei dezvoltari. Dialogul constant cu ministerele relevante și alte institutii din subordine au mers pe ideea ca masurile de protectie și conservare a naturii nu sunt un impediment pentru dezvoltare, ci o obligatie nationala și europeana și, mai mult decat atat, un avantaj in dezvoltare. Romania, considerata ca fiind una din cele mai bogate tari europene din punctul de vedere al resurselor naturale, nu trebuie sa repete greselile altor tari, care in ultimii ani si-au distrus natura, iar acum investesc sume serioase pentru a reconstrui ceea ce au pierdut.
La nivel international exista numeroase exemple in UE pentru solutii de realizare a infrastructurii de transport cu impact minim asupra naturii, cum ar fi pasaje de trecere, coridoare, tunele, panouri izolatoare pentru zgomot, plase de protectie, etc. Aceste solutii, chiar daca presupun investitii suplimentare, nu sunt gandite exclusiv pentru protejarea speciilor, ci si pentru sanatatea si confortul cetatenilor, demonstrand o reala responsabilitate in cheltuirea banilor publici. (A.D.).