In perioada 2-5 iunie are loc la Moieciu de Sus, evenimentul care marcheaza incheierea celei de-a sasea editii a programului international „Scoli europene pentru o planeta vie”(ESFALP), organizat de WWF cu sprijinul Fundatiei ERSTE. 33 de scoli din 11 tari europene au pregatit si realizat diferite proiecte de mediu, dintre care 4 din Romania.
Impreuna, participantii au creat, de asemenea, bazele „Zilei ESFALP a raurilor” /„ESFALP River Day“, care va avea loc in toamna acestui an.
“Cu <Scoli europene pentru o planeta vie> ne dorim sa-i invatam pe elevi ca pot schimba lucrurile. Prin intermediul atelierelor noastre, le oferim metode prin care sa isi sustina opinia in public, motivandu-i si pe ceilalti sa aiba grija de mediul inconjurator, a declarat Barbara Tauscher, coordonatorul Programului de Educatie pentru mediu la WWF Austria.
33 de scoli din Romania, Bulgaria, Croatia, Moldova, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ucraina si Ungaria au participat in acest an la programul „Scoli europene pentru o planeta vie”. Timp de sapte luni, tineri intre 13 si 17 ani au lucrat impreuna la diferite proiecte ecologice. Au facut cercetari, au discutat cu factorii de decizie si au fost in expeditii in natura. Ideile de proiect si realizarea acestora au rezultat doar din creativitatea elevilor. Profesorii si-au sustinut elevii, din rolul de mentor. Pentru evenimentul final, un profesor si un elev din fiecare echipa a venit la Moieciu de Sus unde au prezentat rezultatele muncii lor, au schimbat opinii privind provocarile cu care se confrunta si, mai ales, au invatat unii de la altii.
In acest an, la initiativa scolara de mediu „Scoli europene pentru o planeta vie” a fost organizat pentru a sasea oara. De la prima editie si pana acum, 5.000 de elevi cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, provenind din unsprezece tari europene diferite, au pus in practica proiecte ecologice. (A.D.).