Greenpeace a lansat recent raportul “Lifetime extension of ageing nuclear power plants: Entering a new era of risk”, comandat unei echipe de experti europeni. Tinand cont de faptul ca, in medie, reactoarele nucleare au o vechime de 29 de ani deja, iar durata de functionare planificata este intre 30 si 40 de ani, problema invechirii reactoarelor devine acuta in tarile europene care au centrale nucleare, si chiar si in tarile invecinate.
Potrivit raportului, din cele 151 de reactoare nucleare operationale din Europa (excluzand Rusia), 67 au peste 30 de ani vechime, 25 dintre ele au peste 35 de ani vechime, iar 7 sunt mai vechi de 40 de ani. In ceea ce priveste Romania, reactoarele CANDU de la Cernavoda sunt proiectate pentru o durata de viata de 25 de ani, iar acest lucru inseamna ca in opt ani, reactorul 1 de la Cernavoda ar trebui deja inchis. In aceste conditii, se intrevede o noua era a riscului nuclear pe cuprinsul Europei – asta daca guvernele nu opun rezistenta apelurilor pentru ca reactoarele sa opereze si dincolo de perioada de functionare prelungita, pentru care au fost proiectate.
„Solicitarile marilor companii de electricitate de a prelungi durata de functionare a reactoarelor nucleare vechi si aflate in stare de deteriorare, au la baza doar obtinerea profitului, in timp ce in Europa, cetatenii sunt expusi unor riscuri din ce in ce mai mari si unor consecinte devastatoare, in eventualitatea unui accident. Prelungirea duratei de functionare pentru reactoarele nucleare europene ne-ar lasa blocati cu aceasta sursa periculoasa de energie pentru decenii de-acum incolo. La intalnirea cu privire la politica energetica din cadrul summitului din martie de la Bruxelles, liderii europeni trebuie sa profite de aceasta oportunitate pentru a pune capat epocii riscurilor si poluarii si sa–si asume, in schimb, sprijinirea unei cote mai ridicate pentru energie regenerabila, pentru a grabi intrarea in epoca energiei curate”, a declarat Jan Haverkamp, expert in energie si unul dintre co-autorii raportului.
Noul raport analizeaza riscurile tehnice ale reactoarelor nucleare invechite si ia in considerare factorii economici si politici (inclusiv responsabilitatea in cazul unui accident) relevanti in cazul prelungirii duratei de functionare a reactoarelor nucleare. Raportul ilustreaza in mod clar ca in ciuda reparatiilor si lucrarilor de actualizare, conditia de ansamblu a reactoarelor nucleare se deterioreaza pe termen lung nu numai din cauza componentelor-cheie pentru siguranta, precum vasul de presiune al reactorului, care nu poate fi inlocuit. Astfel, probabilitatea unui accident si numarul potentialelor complicatii cresc odata cu trecerea timpului. Cu toate acestea, deciziile referitoare la extinderea duratei de functionare pentru reactoarele invechite poate fi influentata de argumente economice si politice, de vreme ce reactoarele vechi deja si-au amortizat costurile de capital.
„Avand in vedere ca mare parte din reactoarele nucleare construite pana acum se apropie de finalul duratei de functionare pentru care au fost proiectate, iar o parte dintre acestea au depasit chiar aceasta perioada, iar prelungindu-si durata de functionare a necesitat aducerea de imbunatatiri semnificative reactoarelor, statul roman ar trebui sa aiba in vedere faptul ca si reactorul 1 de la Cernavoda isi va finaliza ciclul de viata in nu mai mult de 8 ani de acum inainte. Din cauza costurilor extrem de mari pe care le presupune dezafectarea unui reactor nuclear, ar trebui gandit in perspectiva si inclus acest proiect in strategia energetica. Acest lucru ar trebui luat in considerare, cu atat mai mult cu cat prelungirea duratei de functionare a reactoarelor CANDU presupune niste costuri si mai mari, facand aceasta operatiune nerentabila din punct de vedere economic,” considera Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
Greenpeace solicita guvernelor europene sa sprijine un obiectiv pentru energie regenerabila de 45% pana in 2030, pentru Uniunea Europeana. In plus, Greenpeace a lansat si website-ul www.out-of-age.eu o versiune online a raportului unde cetatenii europeni isi pot exprima refuzul noii ere de risc nuclear prin semnarea unei petitii. (A.D.).