Fauna salbatica a lumii s-a redus cu mai mult de jumatate in 40 de ani, avertizeaza Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) – editia 2014 – realizat de WWF. Totodata, amprenta ecologica – ce masoara presiunea omenirii asupra naturii – isi continua trendul ascendent.
Supravietuirea ecosistemelor si bunastarea omenirii sunt grav amenintate, de aceea sustenabilitatea nu mai este optionala pentru societatea de astazi, ci obligatorie.
Raportul arata ca populatiile de pesti, pasari, mamifere, amfibieni si reptile s-au redus cu 52% din anul 1970. Se constata un declin cu 76% al speciilor de apa dulce, pierderea medie fiind aproape dubla fata de speciile terestre si marine. Majoritatea acestor pierderi este concentrata in regiunile tropicale, America Latina suferind declinul cel mai puternic.
Conform raportului, cerinta umanitatii este cu 50% mai mare decat capacitatea de regenerare a planetei. Ar fi nevoie de 1,5 planete pentru producerea tuturor resurselor necesare pentru a raspunde nevoilor actuale ale omenirii. Acest exces global inseamna, de exemplu, ca taierile de paduri se fac intr-un ritm mai rapid decat cresc arborii, pomparea apei dulci se realizeaza cu o viteza mai mare decat capacitatea de restocare a acesteia in rezerve subterane, iar emisiile de dioxid de carbon depasesc capacitatea de absorbtie pe care o are natura.
Cele 10 tari cu cele mai mari amprente pe cap de locuitor sunt: Kuweit, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Belgia, Trinidad si Tobago, Singapore, Statele Unite ale Americii, Bahrain si Suedia.
Romania are cea mai mica amprenta ecologica din Uniunea Europeana, echivalentul a 1,4 planete. Rezultatul are de a face mai mult cu prabusirea industriei decat cu viziunea strategica a guvernelor. Desi s-au facut cativa pasi pe traiectoria sustenabilitatii in ce priveste gestionarea padurilor si a raurilor, lipseste abordarea holistica, ce incorporeaza schimbarile climatice si protejarea naturii, in general, in procesele de planificare generala, spune Magor Csibi, directorul WWF-Romania.
Provocarea este, pentru Romania si pentru restul lumii, sa creasca prosperitatea economica in mod semnificativ, fara sa creasca amprenta de carbon. (A.D.).