Romania s-a alaturat celor 19 tari care au votat impotriva introducerii unui nou tip de porumb modificat genetic in Uniunea Europeana. Un numar record de tari ale Uniunii Europene, printre care și tara noastra, a votat impotriva planului Comisiei de a permite cultivarea unui tip de porumb modificat genetic, cunoscut ca porumbul modificat genetic TE1507, produs de compania Pioneer.
In urma dezbaterii, 19 tari au votat impotriva aprobarii porumbului 1507, votul Romaniei fiind alaturi de cel al Frantei, Austriei, Poloniei, Bulgariei, Ungariei. Doar 5 tari au votat pentru introducerea noii culturi modificate genetic: Irlanda, Spania, Finlanda, Estonia și Suedia, iar patru tari s-au abtinut de la vot.
O decizie a Curtii Europene de Justitie din decembrie 2013 a anulat autorizarea unei alte plante modificate genetic aprobate de Comisie in 2010 și anume cartoful Amflora, rezistent la antibiotice, produs de compania BASF.
„Comisia nu poate ignora ingrijorarile din partea mediului știintific, politic și legal, exprimate de o mare majoritate a tarilor membre, de doua treimi dintre membrii Parlamentului European și sustinute de majoritatea cetatenilor UE. Curtea Europeana de Justitie cel mai probabil ar respinge o eventuala autorizare a acestei plante, așa cum a facut cu cea mai recenta aprobare a Comisiei pentru cartoful modificat genetic, Amflora. Comisia trebuie sa invete din greșelile sale și sa nu mai incalce regulile care ajuta la mentinerea sigurantei culturilor din Europa,” a declarat Marco Contiero, directorul Greenpeace EU pentru politici agricole,
Porumbul 1507 este proiectat sa produca o toxina numita Bt, care actioneaza impotriva daunatorilor. Din 2011, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a subliniat in mod repetat impactul toxinei eliberate in mediu de catre porumbul 1507 asupra unor polenizatori importanti, cum ar fi fluturii și moliile și a avertizat asupra lacunelor in ceea ce privește evaluarea efectelor porumbului 1507. Acest tip de porumb, produs de compania agrochimica americana DuPont Pioneer, este de asemenea proiectat astfel incat sa reziste la glufosinatul de amoniu, a carui folosinta va fi interzisa oricum in UE, incepand cu 2017, din cauza toxicitatii sale.
In prezent singura planta modificata genetic cultivata in Uniunea Europeana este porumbul MON810, produs de compania agrochimica Monsanto. (A.D.).