In contextul in care consumul inseamna pentru multi confort si o viata mai buna, in timp ce planeta, asa cum o stim, nu va supravietui si nu ne va mai putea oferi hrana si adapost, cautam solutii.
Rapoarte ale institutiilor internationale arata ca suntem intr-un moment critic, in care daca nu educam felul in care consumam, pentru a deveni sustenabili, ne putem confrunta cu situatii severe. Avem nevoie sa consumam rational, sa reutilizam si sa reciclam deseurile. Agresiunea asupra planetei in cautarea materiei prime poate fi incetinita sau chiar stopata, daca reciclam si reutilizam materiile si materialele.
Intre 12 si 22 aprilie, peste 1.000 de persoane au participat la diferite actiuni de sensibilizare organizate in Bucuresti de Ateliere Fara Frontiere si partenerii lor.
Etapele desfasurarii proiectului au fost:
12 aprilie: masa rotunda la CCIFER despre colectarea separata a deseurilor. 25 de reprezentanti ai marilor companii si organizatii non-guvernementale au dezbatut cadrul legislativ din Romania. In lipsa unor masuri de control eficient si de bune practici in vederea reducerii, reutilizarii si reciclarii deseurilor, masurile pot fi insuficiente sau tardive.
14 aprilie – 21 aprilie: Caravana Ecotic a mers la Decathlon & Mega Image Baneasa, la liceul francez Anna de Noailles, la Institutul Francez din Bucuresti. Vizitatori au rezonat la importanta colectarii selective a deseurilor de echipamente electrice, electronice si baterii, si au inteles cat de periculoase si nocive pot fi acestea pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor. Am fost incantati in special de entuziasmul copiilor.
16 aprilie: Wunderkraft si Reciclare Creativa au tinut ateliere de reutilizare creativa a deseurilor/ Upcycling pentru copii prezenti „ A doua viata, troc si reciclare” organizat la liceu francez.
Asociatia Ateliere Fara Frontiere promoveaza si activeaza inca din 2008 o economie care functioneaza „cu si pentru oameni”. Prin programe de tipul EduClick, Remesh si Bio&Co, asociatia a integrat pe piata muncii si a oferit asistenta sociala si civica pentru peste 150 de persoane. Cele trei misiuni ale asociatiei sunt: lupta impotriva excluziunii, protejarea mediului si solidaritate pentru proiecte de educatie si dezvoltare locala. (A.D.).