Build Upon, cel mai mare proiect de colaborare din lume pe tema renovarii cladirilor, a fost lansat oficial de catre Consiliile pentru Cladiri Verzi din Europa, cu scopul de a adresa problema schimbarilor climatice si a reduce emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenite de la cladirile existente.
Dupa mai mult de un an de pregatiri, proiectul Build Upon lanseaza o serie de 80 de evenimente europene, care au ca scop reunirea a mai mult de 1000 de organizatii intr-un efort concertat de a reduce emisiile cauzate de cladiri.
Emisiile din cladirile existente reprezinta 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) ale Uniunii Europene. Build Upon doreste sa contribuie la reducerea acestui impact sprijinind guvernele, industria si societatea civila pentru a co-crea strategiile nationale de renovare, planuri pe termen lung ce vizeaza renovarea locuintelor, cladirilor comerciale, publice si private, la standarde ridicate de eficienta energetica. Aceste strategii vor trebuie realizate pâna pe data de 30 aprilie 2017, in conformitate cu legislatia UE.
Cu o valoare de 2,35 milioane de euro, proiectul este finantat prin programul UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020 si este implementat de Consiliile pentru Cladiri Verzi din 13 tari (Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Finlanda, Irlanda, Italia, Letonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Turcia), fiind, totodata, sustinut de Reteaua Regionala Europeana a Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi.
Proiectul va aduce impreuna o gama diversa de organizatii si institutii care vor colabora pentru a gasi solutii pentru renovarea sustenabila a cladirilor, incluzând guverne si autoritati locale, firme de constructii, producatori, furnizori de energie, banci si alte institutii financiare, precum si ONG-uri.
Colaborarea dintre toti actorii interesati va avea ca scop agrearea unor strategii nationale solide, care sa contina obiective clare de economisire a energiei; initiative de constientizare care sa implice cetatenii tarilor; programe care sa pregateasca forta de munca in constructii pentru efectuarea unor renovari de inalta calitate; mecanisme financiare, cum ar fi creditele ipotecare si imprumuturile verzi; politici publice (ex: imbunatatirea certificatelor de performanta energetica).
“România are nevoie de o strategie puternica, insotita de un plan de actiune si un proces de implementare care sa demonstreze ca strategia si obiectivele ei nu doar ne privesc, ci ne si reprezinta. Vom organiza in primavara acestui an o serie de ateliere de lucru in care actorii implicati in renovarea cladirilor vor dezbate barierele economico-financiare si de sensibilizare-constientizare, si vor aprofunda ideile si initiativele care pot contribui la depasirea acestor bariere. Atelierele de lucru “Schimba Romania cu Build Upon” vor avea drept rezultat o serie de recomandari pentru autoritatile guvernamentale”, spune Monica Ardeleanu, Director Dezvoltare si Politici al Consiliului Român pentru Cladiri Verzi.
Proiectul Build Upon va utiliza doua platforme-cheie pentru a sprijini aceasta colaborare:
- “RenoWiki” – un portal online inovator care permite persoanelor sa incarce initiative existente pe tema renovarii constructiilor din Europa, in scopul de a informa publicul despre cele mai bune practici si initiative de succes. Pâna in prezent, exista mai mult de 550 de initiative pe RenoWiki. Printre acestea se numara initiativa Letoniei “Sa locuim intr-un ambient mai calduros”, o campanie premiata de constientizare, care a condus la cresterea ratei de izolare termica a locuintelor si “RenoValue”, un proiect care vizeaza formarea profesionistilor de evaluare a constructiilor in vederea includerii factorului de eficienta energetica in practicile lor de evaluare.
- O serie de peste 80 evenimente in capitalele si in orasele mari ale celor 13 tari implicate in proiect cu scopul de a consulta si a angaja actorii cheie in ceea ce priveste initiativele ce pot fi incluse in strategiile de renovare. (A.D.).