Protecția mediului este un subiect intens dezbătut la nivel internațional, iar UE ia măsuri pentru a-și reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră (GES).
Cel mai răspândit gaz este dioxidul de carbon, însă gazele fluorurate (F-Gas), deși prezente în cantități mai mici în atmosferă, au un potențial de încălzire globală de câteva mii de ori mai puternic decât CO2.
În lumina schimbărilor legislative recente, industria gazelor fluorurate se află într-un moment crucial. Noile reglementări nu sunt doar directoare, ci definitorii pentru viitorul acestei industrii vitale.
Asociația Firmelor F-GAS România, înființată în noiembrie 2023, are ca obiectiv identificarea și aplicarea soluțiilor sustenabile de mediu, pe acest segment. Prin adaptarea la noile schimbări și prin implicarea activă în modelarea lor, Asociația va contribui la realizarea unui cadru legislativ european care să susțină inovația, durabilitatea și un viitor mai curat pentru toți.
Amalia Păvălucă, Președintele Asociației Firmelor F-GAS Romania, a subliniat importanța colaborării și a unității în atingerea obiectivelor commune.
„Suntem aici pentru a crea împreună, pentru a construi un fundament solid pentru un viitor ecologic și sustenabil. Astăzi, nu doar deschidem o asociație, ci definim împreună viitorul industriei noastre”, precizează Amalia Păvălucă.
Asociația Firmelor F-GAS România și-a început oficial activitatea la jumătatea lunii noiembrie 2023, în urma unui eveniment de lansare la care au participat peste 70 de lideri din domeniul gazelor fluorurate. Reprezentanții instituțiilor cheie din țară și din străinătate și directorii companiilor private au împărtășit viziuni și soluții pentru viitorul sustenabil al industriei gazelor fluorurate.
Andrei Corlan, Directorul – Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu, a evidențiat evoluția și implicarea instituției pe care o conduce în această industrie.
„Garda Națională de Mediu este brațul armat al Ministerului Mediului, noi ocupându-ne cu inspecția și controlul. Odată cu transpunerea în legislația națională a Hotărârii de Guvern 192/2020, am devenit principala autoritate responsabilă în domeniul gazelor fluorurate. Aproximativ 800 de companii și persoane fizice au fost verificate, de unde am putut trage mai multe concluzii. Iar cele mai bune concluzii se trag dacă se verifică propriu-zis activitățile de pe teren. Acum se discută schimbarea sau modificarea Hotărârii de Guvern, iar printre concluziile noastre înaintate Ministerului Mediului se numără și faptul că actualul cadru legislativ de mediu nu este suficient de eficient pentru a combate cu adevărat traficul ilegal de gaze naturale străine. Prin urmare, am dezbătut subiectul și am adus propuneri pertinente pentru a găsi o armonie și o formă finală a acestei legi, astfel încât toate părțile implicate să aibă soluții eficiente pentru a putea combate ceea ce este ilegal și pentru a încuraja dezvoltarea unei industrii corecte”, afirmă Andrei Corlan.
Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, a subliniat provocările specifice acestui domeniu nou.
„Una dintre prioritățile noastre este supravegherea și controlul vamal al mărfurilor importate pe teritoriul României, care fac obiectul prohibițiilor sau al restricțiilor, în vederea protejării siguranței și sănătății atât a cetățenilor, cât și a mediului înconjurător. În acest sens, acordăm o atenție deosebită combaterii comerțului ilegal cu gaze fluorurate HFC. Este o misiune provocatoare, pentru că acest domeniu este relativ nou și apreciez suportul pe care Asociația Firmelor F-Gas România dorește să ni-l acorde prin oferirea de echipamente necesare consolidării controlului vamal al acestor gaze”, spune Ion Cupă.
În strânsă legătură cu declarațiile reprezentanților autorităților din România, Tom Van Ierland, comisar european, a subliniat nevoia de reglementări și implicare și la nivel European.
„Ceea ce trebuie să reținem cu toții este că trebuie să avem un mediu mai bun pentru a opera echipamentele care eliberează gaze fluorurate. Și, mai mult decât atât, trebuie să avem o revizuire clară a regulamentelor europene cu privire la acest domeniu. Traficul ilegal trebuie combătut la nivel european, inclusiv în România”, menționează Tom Van Ierland.
Emil Iakabos, Director Executiv al Asociației Inginerilor de Instalații din România, a subliniat nevoia de formare și adaptare a resurselor umane la noile cerințe ale domeniului.
„După normative și după programele școlare pe care le avem în România, nu e timp suficient să faci un frigotehnist dacă nu ai cel puțin 240 de ore de practică. Și practica nu e că te-ai dus și ți-ai cumpărat o adeverință de la frigoriferul SRL. Aici sunt lucrurile pe care trebuie să le rezolvăm prin această asociație”, declară Emil Iakabos.
Evenimentul a beneficiat de prezența unor speakeri importanți din industrie, precum Tom Van Ierland – Head of Unit – DG Clima, Comisia Europeană, Andrei Corlan, Director al Gărzii de Mediu, Ion Cupă, Președintele Autorității Vamale Române, dar și Marco Buoni (Italia), Director Centro Studi Galileo, Giles Peters (Polonia), Vertis Environment și Emil Iakabos, Director Executiv al Asociației Inginerilor de Instalații din România – Filiala Valahia, care au adus perspective valoroase și soluții pentru provocările viitoare ale industriei gazelor fluorurate.
Asociația Firmelor F-GAS Romania își propune să devină un punct central de schimbare și inovație, întruchipând viziunea unui viitor mai ecologic și mai sustenabil.