Zero Waste Romania lanseaza Reteaua Municipalitatilor „Zero Deseuri/Zero Waste“. Reteaua reprezinta un sistem de suport pentru toate orasele si municipiile care implementeaza principiile „zero waste/zero deseuri“, respectiv reducerea spre zero a deseurilor, fara distrugerea lor prin îngroparea în rampe sau incinerare. La nivel european, reteaua este formata din peste 200 de localitati.
Targu Lapus este primul oras “zero waste“ din Romania. Cu o populatie de circa 12.000 locuitori, orasul din Maramures a ajuns la performanta de a recupera peste 50% din resurse, conform datelor Primariei si ale reciclatorului local – Ecovira Recycling. La nivel national, media este de numai 4% conform EUROSTAT.
În perioada 2008-2012 administratia locala a perfectionat un sistem de gestionare a deseurilor municipale si asimilabile, care include colectarea selectiva pentru sase fractii de deseuri (hartie, sticla, metal, plastic, deseuri biodegradabile, nereciclabile/reziduale). Sistemul implementat de municipalitate a fost eficientizat prin campanii de constientizare si, nu în ultimul rand, prin amenzi.
Primaria din Targu Lapus va primi sprijin din partea unei echipe internationale de experti în eficientizarea resurselor, în vederea atingerii obiectivului de 80% redirectionare de la rampa a deseurilor, în urmatorii 5 ani.
“Suntem onorati sa devenim primul oras din Romania care se alatura retelei europene de Municipalitati Zero Waste si suntem determinati sa atingem obiectivul de 80% redirectare de la rampa, în urmatorii cinci ani, fara ardere sau îngropare“, a declarat Mitru Lese, primarul orasului Targu Lapus.
Zero Waste Europe (ZWE) reuneste si reprezinta municipalitatile europene care s-au angajat sa reduca în mod continuu generarea deseurilor si sa optimizeze colectarea selectiva, modificand perceptia asupra deseurilor.
Scopul ZWE este nu numai acela de a asigura vizibilitatea pentru cele mai performante municipalitati, ci si de a facilita si recunoaste eforturile acelora care, desi poate ca nu obtin cele mai bune rezultate în prezent, sunt complet angajate în procesul de a reduce risipa resurselor spre zero.
Pentru ca o localitate sa se califice si sa fie acceptata în Reteaua Municipalitatilor Zero Waste, trebuie, printre altele, sa:
- Se opuna oricarui fel de incinerare (tehnologii care opereaza peste 93°C);
- Stabileasca tinte cantitative pe termen scurt (5 ani), mediu (pana la 10 ani) si pe termen lung (maximum 20 de ani) si sa accepte monitorizarea evolutiei de catre o terta parte;
- Implementeze un sistem de tip „platesti-cat-arunci“ sau alte stimulente financiare, pentru a încuraja implicarea cetatenilor;
- Sa implementeze programe de compostare a deseurilor biodegradabile si minerit urban. (A.D.).