WWF-Romania lanseaza invitatia la Ora Pamantului, ajungand astfel la a 7-a editie in care organizatia incurajeaza indivizi si organizatii, companii, institutii publice si centre culturale din toata tara sa participe la cea mai mare miscare voluntara de mediu din toate timpurile.
Anul acesta se vor stinge luminile pe 28 martie, la ora locala 20.30, alaturi de peste 7.000 de orase din mai mult de 162 de tari, pentru a arata din nou ca protejarea naturii ne preocupa si ca vrem mai multa determinare si actiune concreta din partea decidentilor in adresarea problemelor din ce in ce mai acute de mediu.
Anul acesta este un moment de cotitura la nivel international in ceea ce priveste politicile si angajamentele statelor din intreaga lume pentru a incetini incalzirea globala si a atenua impactul schimbarilor climatice.
In decembrie vor avea loc negocierile finale intre statele membre ONU privind tintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera – principalul factor ce determina cresterea temperaturilor si alte probleme conexe de mediu. De aceea, Earth Hour are anul acesta o insemnatate si un rol aparte, pentru ca poate canaliza vocea a doua miliarde de sustinatori intr-un scop comun esential, de care depinde chiar supravietuirea noastra pe aceasta planeta: convingerea liderilor lumii ca nu mai este timp pentru amanari sau justificari si ca acum este momentul pentru asumarea unor tinte si a unor responsabilitati ambitioase, pe masura provocarilor cu care ne confruntam.
De-a lungul celor sase editii de pana acum, peste 40 de orase din Romania au participat in mod activ la Ora Pamantului si sute de mii de romani au stins luminile pentru o ora, in ultima sambata din martie. Cladiri simbolice, castele, monumente si institutii intrerup iluminatul in mod simbolic si gazduiesc evenimente tematice.
Printre reusitele importante ale miscarii Earth Hour in Romania se Numara: Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire civila din lume, care intr-o ora consuma cat un oras de 20.000 de locuitori, stinge luminile in fiecare an de Earth Hour si, mai mult decat atat, opreste iluminatul exterior pe parcursul noptii, in fiecare seara.
Anul acesta mesajul si indemnul WWF pentru comunitatea Earth Hour din Romania este „Daruieste naturii din energia ta”. La nivel de orase, autoritatile si asociatiile locale sunt provocate sa organizeze, pe parcursul lunii martie, actiuni de mediu care sa culmineze pe 28 martie cu un cros de amploare, pe un traseu prestabilit – Crosul Ora Pamantului, unde sa se adune toti cetatenii preocupati de natura si pasionatii de alergare.
Activitatile nu au o natura competitiva, ci au rolul de a aduce oameni cu valori si interese similare impreuna si sa promoveze cauza de mediu odata cu orase din intreaga lume. (A.D.).