Padurile reprezinta aproximativ 27% din suprafata Romaniei. Rolul lor este vital, mai ales pentru viata si bunastarea comunitatilor rurale. Si totusi, prin actuala propunere de alocare a fondurilor europene in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014-2020, padurile sunt critic subestimate. Propunerea nu include absolut nicio masura pentru paduri, pentru serviciile de mediu pe care le ofera si pentru biodiversitatea pe care o adapostesc.
WWF atrage atentia asupra cauzei care va duce la distrugerea padurilor in urmatorii 7 ani si transmite un grav semnal de alarma autoritatilor, care par sa ignore dezvoltarea durabila si bunastarea romanilor.
Padurea nu este doar un furnizor de lemn. Padurea este un sistem viu, dinamic, raspunde la nevoi umane si are dimensiuni sociale, ecologice si economice importante. Padurile Romaniei reprezinta, inca, una din principalele „rezerve” de biodiversitate din Europa. Sunt inima verde a Europei. Biodiversitatea, in lume, inseamna recunoastere, finantare, sanatate, cultura. Din pacate, insa, in Romania padurea este vazuta doar ca un furnizor de resurse, fara a se tine cont de nevoile ei si de faptul ca, odata declansat fenomenul de degradare, acesta devine ireversibil.
Taierile ilegale, cea mai grava dintre problemele gestionarii padurilor din Romania, nu pot fi stopate doar prin emiterea unor legi mai aspre. E nevoie de investitii si politici de sustinere a celei mai defavorizate categorii de proprietari din Romania- proprietarii de paduri. Se vorbeste tot mai des despre taierile ilegale din padurile Romaniei, fara sa se inteleaga ca acestea sunt doar efectul unei cauze mai complexe. Vorbim de lipsa unei strategii coerente, adaptate la nevoile si posibilitatile Romaniei, si, cel mai important, de lipsa de compensatii pentru restrictiile impuse, mai ales pentru proprietarii unor suprafete mici de padure. Din pacate, lipsa compensaţiilor şi taxele suplimentare genereaza un sistem ineficient al gestionarii padurilor, in care castigul economic pe hectar este infim comparativ cu alte sectoare, situatie care ii determina pe proprietari sa-si vanda padurile sau sa recurga la taieri ilegale, cu efecte ireparabile pe termen lung asupra dezvoltarii durabile a comunitatilor locale.
WWF sustine eforturile proprietarilor de paduri in Romania si solicita o strategie PNDR corect adoptata, orientata spre nevoile reale ale comunitatilor locale, prin intermediul careia padurile pot primi sprijinul necesar supravietuirii ca furnizor permanent de resurse, creand astfel premiza dezvoltarii durabile a comunitatilor locale si supravietiurea unui intreg sector forestier.
Daca vrei sa ne pastram padurile, semneaza petitia initiata de Federatia Asociatiilor Proprietarilor de Paduri si sustinuta de WWF: http://www.petitieonline.com/salvati_padurile_romaniei (A.D.).