EuroSkills Gdańsk 2023 este cea de-a opta ediție a competiției bienale EuroSkills – cel mai mare eveniment dedicat educației, formării profesionale și excelenței în meserii din Europa.
Desfășurat la fiecare doi ani și organizat de WorldSkills Europe împreună cu 32 de țări membre, EuroSkills reunește sute de tineri de pe tot continentul, care concurează pentru șansa de a deveni cei mai buni din Europa în domeniul lor.
EuroSkills Gdańsk 2023 cuprinde 43 de secțiuni (meserii) diferite în care vor concura peste 600 de tineri profesioniști, elevi și studenți cu vârsta sub 25 de ani, din 32 de țări. Mai mult, sunt așteptați să participe aproximativ 100.000 de vizitatori din Polonia și alte țări europene.
Competitorii de la EuroSkills sunt printre cei mai buni tineri profesioniști din țările lor în domeniile în care concurează și sunt selectați pentru a concura la EuroSkills după ce au participat la competițiile naționale desfășurate în țările membre WorldSkills Europe. La EuroSkills, competitorii trebuie să demonstreze competențele tehnice și transversale din domeniile în care s-au pregătit să profeseze. Probele de concurs sunt exclusiv practice și se întind pe durata a 3 zile. Acestea sunt inspirate din industrie, reflectă standardele internaționale din domeniu și sunt propuse de profesioniști și companii. Soluționarea probelor de concurs necesită cunoștințe și abilități tehnice complexe pe care tinerii le-au dobândit pe parcursul pregătirii lor.
Fiecare țară membră WorldSkills Europe poate înscrie în competiție cel mult un competitor sau, după caz, o echipă, în fiecare secțiune (meserie). La ediția de anul acesta, România va fi reprezentată astfel:
- Mecatronică: Mihai-Cristian Cosma și Adrian Corboș de la Universitatea Transilvania din Brașov;
- Integrare Roboți Industriali: Jozsue Kantor și Gyork-Attila Krasznai de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca;
- Proiectare Asistată de Calculator: Alexandru Heni de la Colegiul Spiru Haret din Ploiești;
- Design Grafic: Flaviu Nicolae Bogdan de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca;
- Dezvoltare Web: Cătălin Tișcă de la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil din Brașov;
- Coafură și Frizerie (Hairdressing): Bianca Elena Rădună de la Colegiul UCECOM Spiru Haret din București;
- Tehnologia Modei: Naomi-Lavinia Cărăbaș de la Liceul Tehnologic Valeriu Braniște din Lugoj și Marina-Elena Huza de la Colegiul Tehnic Mihai Băcescu din Fălticeni.
Cei peste 600 de competitori de la EuroSkills vor fi însoțiți de peste 500 de experți din industrie și din sectorul educațional din întreaga Europă. De cele mai multe ori, aceștia sunt și antrenorii tinerilor competitori.
Experții WorldSkills Europe sunt o parte esențială a ecosistemului EuroSkills. Fiecare dintre cele 43 de secțiuni (meserii) cuprinse în EuroSkills necesită o echipă dedicată de experți, manageri de atelier și alți voluntari pentru a fi organizate. Experții WorldSkills Europe reprezintă țara lor membră, contribuind prin experiența lor la derularea competiției, inclusiv în calitate de evaluatori.
Înscrierea în competiție a unui competitor, respectiv a unei echipe, presupune și înscrierea unui expert. La ediția de anul acesta, experții din partea României sunt:
- Mecatronică: Prof. Univ. Dr. Ing. Luciana Cristea de la Universitatea Transilvania din Brașov;
- Integrare Roboți Industriali: Ing. Vlad-Mihai Feneșan de la FANUC Automation România;
- Proiectare Asistată de Calculator: Ing. Gheorghe Cazan de la Autodesk | Hofag Engineering;
- Design Grafic: Lect. Univ. Dr. Iuliu Duma de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca;
- Dezvoltare Web: Ing. Alexandru Podariu, Head of IT & Graphic Departament la Biomimicry;
- Coafură și Frizerie (Hairdressing): Costel Vîlcu de la Keune Romania;
- Tehnologia Modei: Anca-Doina Teușan-Botea de la Liceul Tehnologic Valeriu Braniște din Lugoj.
Cine susține echipa României?
La nivel național, pregătirea intensivă a competitorilor s-a realizat pe baza standardelor internaționale WorldSkills, prin cooperarea dintre companiile și unitățile de învățământ din care provin experții și competitorii.
Participarea competitorilor și experților Români la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Gdansk 2023 este posibilă prin sprijinul financiar adus de:
- FANUC Automation România
- Festo
- The KPI Institute
- Life Management Science Labs
- Biomimicry
- AEGENDA
- Lerero
Și prin co-finanțarea asigurată de Programul Erasmus+, Acreditarea VET numărul 2023-1-RO01-KA121-VET-000146889.
Dorești să fii vizitator, să reprezinți o anumită publicație în cadrul EuroSkills 2023 sau să susții echipa României?
Pentru detalii, accesează site-ul EuroSkills.