20 de ONG-uri au făcut parte dintr-un accelerator de dezvoltare organizațională, pe durata a celor 20 de luni de proiect DOORS. Inițiativa a pornit din dorința Fundației Regale Margareta a României de a susține inițiative civice cu buget redus, aflate la început de drum, deservind cu precădere comunități rurale și urbane mici.
Proiectul DOORS – Dezvoltarea Organizațională a ONG-urilor din România pentru Sustenabilitate” urmărește dezvoltarea și sustenabilitatea a 20 ONG-uri care desfășoară activități în domeniile social, educație, sănătate, civic, cultural și mediu din zone geografice insuficient deservite, ce dispun de resurse umane și financiare limitate. Pe parcursul proiectului, Fundația Regală Margareta a României a oferit organizațiilor beneficiare oportunitatea de a fi parte dintr-un proces complex de transformare, prin sprijinul unei echipe de experți cu vastă experiență în dezvoltare organizațională, comunicare și fundraising. Scopul proiectului DOORS răspunde misiunii fundației de a descoperi și inspira lideri să creeze comunități durabile și autonome.
Ca parte a acestui proces, organizațiile au primit coaching individual și consultanță în dezvoltare organizațională (managementul proiectului și al voluntarilor, proceduri etc.), în comunicare (strategie de comunicare, branding, website, social media), sprijin în conectarea cu comunitățile lor și stabilirea de parteneriate (evenimente de consultare publică), inspirație și au participat la un eveniment inspirațional cu invitați speciali (reprezentanți ai mediului de afaceri, activiști, autorități, profesioniști din domeniul comunicării și traineri în dezvoltare organizațională și personală). În plus, ONG-urile au învățat și unele de la celelalte în sesiuni online în care au împărtășit din bune practice, ceea ce a dus la dezvoltarea și inițierea de proiecte noi și parteneriate.
Cele 20 de organizații beneficiare sunt: Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Transilvania (Turda), Asociația Cernavodă Plus, Asociația Art in Context Slănic Moldova, Global Network for Democracy and Human Rights (București), Asociația Plaiuri noi (Cluj), Asociația ROBOCLUB (comuna Plosca, județul Teleorman), Asociația DARES (Focșani), Asociația Suflet Mic și Magic (Zimnicea), Fundația Te Aud România (Gura Humorului), Asociația OPEN (Târgoviște), Asociația Pro Eco-Tur (Galați), Asociația Samarineni în Comunitate (comuna Mărculești, județul Ialomița), Asociația Sellification4Education (Timișoara), Asociația Sports Club Lucky Dragons (Târgu Mureș), Asociația Ridică-te și Umblă – filiala Arad (comuna Sânpaul), Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Bacău, Centrul European pentru Excelență Culturală (comuna Telciu, județul Bistrița-Năsăud), Asociația Multifuncțională Sf. Spiridon (Galați), Asociația Copii Fără Copilărie (Vâlcea) și Asociația Dincolo de Azi (Craiova).
„Pe cât a fost de complex și provocator acest proiect, pe atât de emoționant este finalul lui, când ne dăm seama de impactul real pe care l-a avut în dezvoltarea acestor 20 de organizații, de care ne-am atașat foarte tare. Iar mai departe, este vorba până la urmă de impactul pozitiv pe care DOORS îl are în viețile oamenilor din 20 de comunități. Unul dintre lucrurile pe care le-am apreciat cel mai mult a fost faptul că am avut organizații beneficiare din domenii foarte diverse: sănătate, sport, dezvoltarea personală, persoane cu dizabilități, participare publică. Mă simt norocos că am avut ocazia să lucrez unu la unu cu 20 de lideri în adevăratul sens al cuvântului, care schimbă lucrurile la firul ierbii, în comunitățile lor”, a declarat Mugurel Mărgărit, directorul Fundației Regale.
Proiect derulat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Nedland Kultur, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este dezvoltarea și sustenabilitatea a 20 ONG-uri care desfășoară activități în domeniile social, educație, sănătate, civic, cultural și mediu din zone geografice insuficient deservite, ce dispun de resurse umane și financiare limitate.