40 de copii din medii defavorizate, cu vârste între 6 și 19 ani, din județele Alba, Călărași, Cluj, Neamț, Sălaj, Suceava și București, vor fi susținuți în anul școlar 2023-2024, pentru a avea acces la educație, prin proiectul „Bursele de studii și Școala de vară ALFA”, implementat de Fundația Regală Margareta a României în cadrul programului național Fondul Special pentru Copii.
Proiectul se află la a doua ediție și se desfășoară cu sprijinul Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație, care s-a alăturat în anul 2022 Fundației Regale Margareta a României în susținerea demersurilor de prevenire a abandonului școlar în rândul copiilor defavorizați. Astfel, proiectul continuă în beneficiul a 40 de copii aflați în situații de risc, care vor primi sprijin financiar și practic și în următorul an școlar, ce va începe pe 11 septembrie 2023. Scopul proiectului este ca cei 40 de copii să continue educația școlară și să își îmbunătățească prezența și rezultatele școlare. Copiii vor beneficia de burse sociale, sesiuni online de asistență la teme, meditații și îndrumare, asistență și consiliere socială. Sprijinul acordat este corelat cu nevoile individuale identificate, astfel încât să asigure efecte pe termen lung în viața copiilor. În completarea ajutorului oferit pe parcursul anului școlar proiectul oferă copiilor oportunitatea de a participa la tabăra tematică – Școala de vară ALFA.
„Suntem recunoscători că alături de Fundația Regală Margareta a României avem oportunitatea de a pune în practică viziunea noastră pentru o lume în care fiecare copil are acces la educație și sprijin, indiferent de circumstanțele lui de viață. Proiectul „Bursele ALFA” nu este doar o simplă inițiativă, ci o confirmare a angajamentului nostru de a schimba viețile copiilor aflați în situații dificile de viață. Cu sprijinul Fondului Special pentru Copii și al Fundației Regale Margareta a României, am avut privilegiul ca, în anul școlar 2022-2023, să fim alături de 40 de copii pe drumul lor către o viață mai bună, asigurându-le o educație de calitate. Bursele ALFA reprezintă o investiție în viitorul lor și, implicit, în viitorul țării noastre. Mulțumesc în numele Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație celor care au contribuit și cred în acest proiect. Ne bucurăm să ajutăm la schimbarea pozitivă din comunitățile noastre”, declară Mihai Măcelaru, Membru în Consiliul Director al Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație
Anul acesta, în perioada 31 iulie – 4 august, a avut loc a doua ediție a Școlii de vară ALFA. Aceasta a reprezentat pentru copiii din proiect un prilej de bucurie, o sursă de informare, dezvoltare și inspirație. Copiii și-au îmbogățit bagajul de cunoștințe și abilități practice în cadrul cursului de educație și aventură montană, au discutat despre ce înseamnă o alimentație corectă și sănătoasă, adaptată vârstei fiecăruia, și au participat la atelierul de dezvoltare personală prin joc. La cursul de prim-ajutor, susținut de un asistent medical generalist, copiii au învățat tehnici de prim-ajutor în diverse situații limită și pașii de urmat atunci când anunță un caz la numărul de urgență 112. Atelierul de educație ecologică a adus copiilor informații despre cum să respecte mediul înconjurător, să consume mai puțin și responsabil, fără a risipi, să colecteze și să sorteze deșeurile, rezultatul activității practice fiind aproximativ 400 kilograme de deșeuri colectate din zona Buzăului. Implicarea copiilor în jocuri de tabără, activități recreative și sportive i-au făcut să petreacă mai mult timp în aer liber și le-au stimulat spiritul cooperativ și competitiv.
„Echilibrul pe care l-am simțit între divertisment și învățare a confirmat că Tabăra ALFA a fost locul potrivit, pentru a-mi dezvolta pasiunile și competențele. Experiența taberei ALFA a însemnat echilibrul perfect între distracție și învățare. Am înțeles că, pentru a crește și a mă dezvolta, este esențial să găsesc armonia dintre ambele aspecte. Importanța responsabilității, împărțirii și gestiunii timpului sunt lecții importante, pe care le voi purta cu mine în viitor”, a mărturisit Eva la finalul Școlii de vară ALFA.
Accesul la educație al copiilor generează efecte pozitive pe termen lung în cadrul comunității locale. O comunitate în care tinerii cresc având repere pozitive și acces la educație va câștiga generații de copii și adolescenți care se vor desprinde de tiparele nocive perpetuate în mediile defavorizate din care provin. Cu sprijinul și încrederea partenerilor sociali, acești copii au potențialul unor rezultate școlare bune, finalizează cicluri de studii, având posibilitatea să se dezvolte atât din punct de vedere educațional, cât și vocațional sau personal.
Fondul Special pentru Copii este un program național de asistență socială și acces la educație pentru copii din toată țara, cu vârste între 6 și 19 ani, aflați în situații vulnerabile, care sunt înscriși într-o formă de învățământ preuniversitar de stat. Prin intermediul programului, copiii și familiile acestora beneficiază de sprijin financiar sau material pentru a reduce riscul de părăsire al școlii, respectiv încurajarea lor de a continua educația. Principala metodă de intervenție o reprezintă bursa pentru școală, acordată în urma evaluării sociale și a unui plan individual de obiective.