Eco-Rom Ambalaje a lansat cea de-a treia editie a competitiei ”Orasul Reciclarii” adresata primariilor municipalitatilor din Romania. Timp de 6 luni, in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, 46 de municipii si orase din tara “se lupta” pentru a dovedi ca au cel mai performant sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje la nivel national.
Cele 46 de municipii si orase inscrise in competitia reciclarii, in care Eco-Rom Ambalaje sustine dezvoltarea serviciilor de colectare separata, sunt: Adjud, Aiud, Arad, Bacau, Barlad, Brasov, Braila, Sectorul 6 Bucuresti, Sectorul 1 Bucuresti, Campia Turzii, Campina, Calarasi, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Fagaras, Falticeni, Focsani, Galati, Gura Humorului, Iasi, Medias, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Pitesti, Ploiesti, Radauti, Resita, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Sighetu Marmatiei, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Targoviste, Targu Jiu, Targu Secuiesc, Tulcea, Vaslui si Zalau.
“An de an competitia «Orasul Reciclarii» s-a dovedit a fi un proiect extrem de util, atat prin rolul educativ, cat si prin factorul competitiv care a mobilizat din ce in ce mai multe autoritati locale sa se implice in dezvoltarea sistemului de colectare separata pentru populatie. Numarul primariilor inscrise in proiect a crescut cu 60% – de la 20 in 2012, la 46 anul acesta. Eco-Rom Ambalaje sustine si investeste anual 35% din aportul membrilor sai in parteneriatul cu autoritatile locale pentru ca performanta serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje sa creasca. Iar proiectul «Orasul Reciclarii» este o initiativa care ne arata ca se poate”, spune Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.
Criteriile care stau la baza evaluarii acestora in competitie sunt: calitatea serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje (insemnand accesul populatiei la containerele colorate, aspectul acestora si corectitudinea depunerii separate a deseurilor in containere), cantitatea de deseuri colectate separat per locuitor si campaniile de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile de ambalaje derulate pe parcursul celor 6 luni de competitie.
La finalul celor 6 luni, castigatorul va obtine titlul de “Orasul Reciclarii” si marele premiu: un Parc Tematic in valoare de 12.000 euro, un spatiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deseuri reciclabile. Acesta este dedicat tuturor locuitorilor orasului care vor sa se relaxeze si, in acelasi timp, sa afle o serie de informatii utile despre reciclarea deseurilor de ambalaje.
In plus, in premiera anul acesta, Eco-Rom Ambalaje va premia si municipalitatile clasate pe locul al II-lea si al III-lea. Ocupantul locului al doilea pe podiumul competitiei se va bucura timp de o saptamana de vizita autocarului hich tech din cadrul programului educational “Laboratorul Verde al Reciclarii” prin care elevii claselor a III-a vor invata, intr-un mod dinamic si creativ, despre importanta colectarii separate pentru protejarea mediului.
Municipalitatea care va obtine locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare si constientizare a populatiei cu privire la importanta separarii deseurilor de ambalaje, in valoare de 3.000 de euro, realizata cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.
Cei peste 5 milioane de locuitori din cele 46 de orase inscrise in competitie – insemnand mai mult de jumatate dintre romanii care au acces la sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje dezvoltat la nivel national cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje – pot separa deseurile de hartie, sticla, plastic si metal prin intermediul a peste 10.200 de containere colorate. Peste 80% dintre acestea sunt puse la dispozitia populatiei prin investitiile Eco-Rom Ambalaje (aproximativ 8.300 de containere), la care se adauga aportul financiar pentru realizarea serviciilor de colectare, sortare si transport catre capacitatile de reciclare din cadrul parteneriatelor incheiate cu operatorii de salubritate si autoritatile locale.
Competitia “Orasul Reciclarii” se desfasoara sub patronajul Comisiei de Mediu si Echilibru Ecologic a Camerei Deputatilor si al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si in parteneriat cu Asociatia Municipiilor din Romania si Institutul pentru Politici Publice. Partenerii media ai proiectului sunt Administratie.ro si Ziare.com. (A.D.).