În 17 mai 2025, va avea loc cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale de Literație cu tema „Cititorul și textul în ecuația citirii cu înțelegere”, la Universitatea Româno-Americană (Bulevardul Expoziției 1B, București).
Conferința va reuni peste 450 de cadre didactice din toate ciclurile de învățământ preuniversitar, alături de specialiști și practicieni din domeniul educației, într-un eveniment dedicat dialogului, reflecției și schimbului de bune practici pentru dezvoltarea competențelor de literație în rândul copiilor și tinerilor din România.
Ajunsă la a doua ediție, conferința este co-organizată de Asociația Toți Copiii Citesc, Teach for Romania și Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România, cu implicarea mediului academic, a peste 20 de școli, alături de organizații neguvernamentale active în domeniul dezvoltării competențelor de scris-citit ale copiilor din România.
Agenda evenimentului cuprinde atât prezentări în plen, în prima parte a zilei, cât și o selecție de 20 ateliere interactive dedicate analizei unor practici de succes din perspectiva dezvoltării competențelor de literație în lucrul cu preșcolarii, elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale. Atelierele vor fi susținute de formatori și practicieni cu multă experiență din peste 20 de școli și grădinițe, Universitatea de Vest Timișoara, Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, Asociația Toți Copiii Citesc, Teach for Romania, Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România, OvidiuRo, InfinitEdu, Asociația Națională a Profesorilor de Limba și Literatura Română „Ioana Em. Petrescu” și Asociația Pirita Children.
Invitata specială a Conferinței Naționale de Literație din acest an este Clara Maria Fiorentini din Irlanda, care va susține prezentarea „Profesori, texte, timp: crearea condițiilor pentru o predarea eficientă a comprehensiunii”.
Clara Maria Fiorentini este lector universitar la Marino Institute of Education din Dublin, Irlanda, expert în dezvoltarea literației și a literaturii pentru copii, coautoare a programului „Sounds Like Phonics” (2019), un instrument multisenzorial pentru predarea citirii, și autoare a numeroase resurse pentru profesori.
Conferința Națională de Literație 2025 își propune să creeze un spațiu de învățare colaborativă, să promoveze soluții inovatoare și să ofere resurse valoroase pentru toți cei implicați în dezvoltarea competențelor de literație ale copiilor din România. Evenimentul răspunde unei nevoi stringente la nivel național, având în vedere provocările actuale privind nivelul scăzut al literației în rândul elevilor români.
Biletele de participare pot fi achiziționate de pe site-ul www.conferintaliteratie.ro. Biletul, în valoare de 125 RON, include accesul unei persoane la sesiunile plenare, două ateliere tematice la alegere, materialele de conferință, pauzele de cafea și prânzul pe durata evenimentului.
Evenimentul beneficiază de susținerea PEPCO România, ERIKS Development Partners și a rețelei globale Teach for All.
Istoricul Conferinței Naționale de Literație
Conferința Națională de Literație este un proiect inițiat de Asociația Teach for Romania și Programul Școli cu scLipici, în prezent implementat de Asociația Toți Copiii Citesc, cu sprijinul Coaliției pentru Educație și al mediului universitar din România. Scopul pe termen lung al inițiatorilor este de a construi un cadru stabil pentru discuții și schimb de bune practici, de învățare, de reflecție și de inițiative comune pentru creștere a nivelului de literație al copiilor, tinerilor și adulților din România.
Prima ediție a Conferinței Naționale de Literație a avut loc în martie 2024, la București, și a adus în fața a 250 de cadre didactice și alți practicieni din educație experți mondiali din domeniul literației – Charles Temple și Codruța Temple (Statele Unite ale Americii), William Brozo (Statele Unite ale Americii), Sari Sulkunen (Finlanda), Constantin Lomaca (Germania), reprezentanți OECD și ai mediului guvernamental, reprezentanți ai mediului universitar din România și ai altor organizații non-guvernamentale cu experiență și expertiză în acest domeniu – Asociația Română de Literație, InfinitEdu.