În prezent, femeile au șanse mai mari ca oricând să supraviețuiască sarcinii și nașterii, potrivit unui nou raport important lansat astăzi. Totuși, agențiile Organizației Națiunilor Unite (ONU) atrag atenția asupra riscului de regres semnificativ, pe măsură ce reducerile fără precedent ale ajutoarelor externe încep să producă efecte la nivel mondial.
Lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății , raportul ONU Trends in maternal mortality [Tendințele mortalității materne], arată o scădere globală cu 40% a deceselor materne între 2000 și 2023, datorată în mare parte accesului îmbunătățit la servicii esențiale de sănătate. Cu toate acestea, raportul evidențiază că ritmul îmbunătățirii a încetinit considerabil după 2016, iar în 2023 se estimează că aproximativ 260.000 de femei au murit din cauza complicațiilor din timpul sarcinii sau nașterii, echivalentul unui deces matern la fiecare două minute.
Raportul apare într-un context în care reducerea sprijinului umanitar are un impact sever asupra serviciilor esențiale de sănătate în multe regiuni ale lumii, forțând statele să renunțe la servicii vitale pentru sănătatea maternă, neonatală și a copilului. Aceste reduceri au dus la închiderea unităților medicale și a unor pierderi de personal medical, perturbând totodată lanțurile de aprovizionare cu produse și medicamente vitale, precum tratamente pentru hemoragii, preeclampsie și malarie, cauze principale ale deceselor materne.
Fără acțiuni urgente, agențiile avertizează că femeile însărcinate din mai multe țări vor avea de suferit, în special cele din zonele afectate de crize umanitare, unde rata deceselor materne este deja alarmant de ridicată.
„Deși acest raport oferă motive de speranță, datele subliniază și cât de periculoasă rămâne sarcina în multe părți ale lumii, în ciuda faptului că există soluții pentru prevenirea și tratarea complicațiilor care provoacă majoritatea deceselor materne. Pe lângă asigurarea accesului la îngrijire de calitate în timpul sarcinii, este esențial să consolidăm sănătatea de bază și drepturile reproductive ale femeilor și fetelor, factori care susțin șansele acestora la o sarcină și o viață sănătoase după naștere”, declară Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Raportul oferă și prima evaluare globală a impactului pandemiei de COVID-19 asupra supraviețuirii materne. Se estimează că în 2021, 40.000 de femei în plus au murit din cauza complicațiilor legate de sarcină sau de naștere, numărul total crescând la 322.000, față de 282.000 în anul precedent. Această creștere a fost cauzată nu doar de complicațiile directe provocate de COVID-19, ci și de o întrerupere generalizată a serviciilor de maternitate. Acest lucru evidențiază importanța menținerii acestor servicii în timpul pandemiilor și altor situații de urgență, subliniind că femeile însărcinate au nevoie de acces constant la îngrijiri de rutină și la asistență de urgență disponibilă permanent.
„Când o mamă moare în timpul sarcinii sau nașterii, și viața copilului ei este în pericol. Mult prea des, ambele vieți sunt pierdute din cauze pe care știm cum să le prevenim. Reducerile globale de fonduri destinate serviciilor de sănătate expun mai multe femei însărcinate la riscuri, mai ales în zonele fragile, limitându-le accesul la îngrijirea esențială din timpul sarcinii și la sprijinul necesar în momentul nașterii. Lumea trebuie să investească urgent în moașe, asistente și lucrători sanitari comunitari pentru ca fiecare mamă și copil să aibă o șansă la viață și sănătate”, afirmă Catherine Russell, Director Executiv al UNICEF.
Raportul evidențiază inegalități persistente între regiuni și țări, precum și progrese inegale. Mortalitatea maternă a scăzut cu aproximativ 40% între 2000 și 2023, Africa Subsahariană înregistrând progrese semnificative și fiind una dintre cele trei regiuni ONU, alături de Australia și Noua Zeelandă, și Asia Centrală și de Sud, care au cunoscut scăderi importante după 2015. Cu toate acestea, confruntându-se cu rate ridicate ale sărăciei și numeroase conflicte, regiunea Africii Subsahariene a reprezentat în continuare aproximativ 70% din totalul deceselor materne globale în 2023.
Progresul în reducerea mortalității materne a încetinit, stagnând după 2015 în cinci regiuni: Africa de Nord și Asia de Vest, Asia de Est și Sud-Est, Oceania (excluzând Australia și Noua Zeelandă), Europa și America de Nord, precum și America Latină și Caraibe.
„Accesul la servicii de sănătate maternă de calitate este un drept, nu un privilegiu, și avem cu toții responsabilitatea urgentă de a construi sisteme de sănătate bine finanțate care să protejeze viața fiecărei femei însărcinate și a fiecărui nou-născut. Prin consolidarea lanțurilor de aprovizionare, a forței de muncă în domeniul moașelor și a datelor detaliate necesare pentru a identifica persoanele cele mai expuse riscului, putem – și trebuie – să punem capăt tragediei deceselor materne evitabile și impactului lor devastator asupra familiilor și societății”, a spus Dr. Natalia Kanem, Director Executiv al UNFPA.
Potrivit raportului, femeile însărcinate care trăiesc în situații de urgență umanitară se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri la nivel global. Aproape două treimi din decesele materne la nivel mondial au loc în țări afectate de instabilitate sau conflict. Pentru femeile din aceste regiuni, riscurile sunt uriașe: o fată de 15 ani are un risc de 1 la 51 să moară din cauze care țin de maternitate în cursul vieții, comparativ cu 1 la 593 în țările stabile. Cele mai ridicate riscuri se înregistrează în Ciad și Republica Centrafricană (1 la 24), urmate de Nigeria (1 la 25), Somalia (1 la 30) și Afganistan (1 la 40).
În afară de asigurarea serviciilor esențiale în timpul sarcinii, nașterii și perioadei postnatale, raportul subliniază importanța eforturilor de îmbunătățire a sănătății generale a femeilor prin acces extins la servicii de planificare familială, precum și prin prevenirea afecțiunilor subiacente precum anemia, malaria și bolile netransmisibile care cresc riscurile. Este, de asemenea, esențial ca fetele să își continue educația, iar femeile și fetele să dețină cunoștințele și resursele necesare pentru a-și proteja sănătatea.
Este nevoie de investiții urgente pentru a preveni decesele materne. Lumea nu este în prezent pe drumul pe care trebuie să se afle pentru atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă al ONU privind supraviețuirea maternă. La nivel global, rata mortalității materne ar trebui să scadă cu aproximativ 15% anual pentru a atinge obiectivul din 2030, o valoare semnificativă față de rata actuală de scădere de doar 1,5% pe an.