In perioada decembrie 2013 – aprilie 2014 s-a derulat proiectul, “Impreuna pentru comunitati care imbratiseaza si copiii cu autism”. Proiectul a fost organizat la initiativa Asociatiei de Terapie Comportamentala Aplicata (A.T.C.A.) si cofinantat de Fondul Mega Image pentru Comunitate, gestionat de Fundatia Comunitara Bucuresti in cadrul comunitatilor din Sector 3, Otopeni si Voluntari.
Statisticile internationale realizate releva o incindenta alarmanta a tulburarilor din spectrul autist: 1 la 88 de copii sunt diagnosticati cu tulburare de spectru autist potrivit Autism and Developmental Disabilities Monitoring ( ADDM ) Network 2013 — aceasta fiind o afectiune mai des intalnita in randul copiilor decat cancerul, diabetul sau SIDA. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in Romania, in anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, insa numarul real al acestora este estimat la peste 30.000 de copii, majoritatea nefigurand in evidenta oficiala.
Ideea proiectului a pornit de la dificultatile majore intampinate de copiii cu autism inscrisi in Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata cu abilitati de a se integra in gradinite, la momentul inscrierii in invatamantul prescolar.
Prin informarea tuturor actorilor implicati la educatia si integrarea sociala a copiilor cu autism, se poate contribui la o calitate mai buna a vietii acestora si a copiilor tipici de aceeasi varsta cu ei, a familiilor lor, a cadrelor didactice din gradinite.
La atelierele de socializare organizate la Centrul ATCA, copiii cu autism au invatat sa comunice si sa interactioneze prin joc cu colegii lor tipici din gradinite, iar acestia din urma au invatat sa tolereze, sa accepte si sa se joace cu copiii cu tulburari in dezvoltare. (A.D.).