Siemens si Primaria Municipiului Alba Iulia au agreat includerea orasului Alba Iulia in proiectul global de cercetare « Smart Cities Research ».
Prin acest studiu, specialistii Siemens vor analiza modele de dezvoltare urbana pentru o serie de domenii in care pot fi implementate tehnologii inteligente, in conformitate cu strategia, planurile si ambitiile viitoare ale fiecarui oras in parte.
Alaturi de Alba Iulia, in studiul Siemens sunt incluse urmatoarele orase: Aberdeen (Marea Britanie), Bruxelles (Belgia), Istanbul (Turcia) si Londra (Marea Britanie).
Studiul « Smart Cities Research » va oferi o analiza amanuntita asupra modelelor financiare si beneficiilor obtinute pe mai multe axe de infrastructura inteligenta, in functie de prioritatile fiecarui oras. Axele de infrastructura analizate in acest studiu sunt: energie, cladiri, management al traficului, transport public si siguranta publica. Municipiul Alba Iulia este inclus in proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, anuntat de catre Ministerul Comunicatiilor si pentru Societate Informationala in aceasta primavara.
“Ne bucuram sa vedem o tot mai mare deschidere din partea autoritatilor catre tehnologie si proiecte de dezvoltare urbana inteligenta deoarece acestea reprezinta modul prin care construim Romania viitorului. Participarea municipiului Alba Iulia in acest studiu, alaturi de alte mari orase europene, va avea un impact pozitiv in descoperirea celor mai eficiente modele de infrastructura inteligenta viabile pe plan local, dar si in stabilirea prioritatilor de dezvoltare. Sper ca rezultatele analizei sa contribuie la realizarea proiectului Smart City Alba Iulia”, a adaugat George Costache, CEO Siemens SRL.
Metodologia studiului prevede, printre altele, o serie de interviuri amanuntite cu reprezentantii autorititatilor locale pe tema proiectelor, prioritatilor si strategiei lor. Pentru fiecare oras inclus in cercetare trei domenii vor fi analizate cu prioritate din punctul de vedere al impactului financiar si al beneficiilor economice.
“Sustenabilitatea este principala axa de dezvoltare urbana atunci cand vorbim despre orasele viitorului. Prin acest proiect vom putea analiza modele de infrastructura variate si estima valoarea monetara, randamentul si beneficiile economice ce vin din integrarea unor sisteme inteligente. De asemenea, studiul ne va permite sa observam cum variaza modelele, costurile si beneficiile comparativ intre diverse orase”, spune Julie Alexander, Director Urban Development, Siemens, departamentul care realizeaza acest studiu.
In luna august, oficialii Primariei Municipiului Alba Iulia, specialistii departamentului Urban Development din cadrul Siemens si reprezentantii Siemens SRL, au avut o prima intalnire cu privire la includerea orasului in aceasta cercetare, urmand ca in scurt timp sa fie identificate si cele trei domenii prioritare ce urmeaza a fi analizate. Cercetarea va fi lansata in cadrul expozitiei Global Smart Cities Expo din Barcelona, in acest an. (A.D.).