Mai mult de jumătate (54%) dintre copiii declară că nu au fost consultați nici măcar o dată cu privire la deciziile luate în timpul pandemiei cu privire la educaţie, cum ar fi cele referitoare la şcoala online, vacanțe și contextul educaţional.
1 din 2 copii nu este implicat în luarea unei decizii și doar 2% dintre copii au fost consultaţi în ultimul an de către autorităţile publice locale. Acestea sunt cele mai importante concluzii ale sondajului „Realitatea din România cu privire la implicarea copiilor în luarea deciziilor”, realizat de World Vision în luna noiembrie. Peste 80% dintre respondenţi au fost copii din mediul rural.
Chiar şi atunci când sunt consultaţi, doar o treime dintre copii spun că că ideile lor sunt preluate şi aplicate, însă mai bine de 30% afirmă că ideile fie nu le sunt ascultate, fie nu sunt aplicate.
Rezultatele sondajului au fost lansate marți, 16 octombrie, într-o amplă conferință despre participarea copiilor la viața publică și în procesul de luare a deciziilor, organizată de World Vision România, parte a proiectului „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. La conferința au participat Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, coordonator național al „Garanției pentru copii”; Dragoș Pîslaru, membru al Parlamentului European; Hegedus Csilla, secretar de stat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Florica Cherecheș, președinte Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții; Kelemen Ágotha – Gyopár, expert, reprezentantul Avocatului Copilului; Roxana Hriscu, director general adjunct pentru Protecţie Socială, DGASP Vaslui; Mihaela Nabăr, directorul executiv World Vision România, reprezentanți ai Consiliului Consultativ al Copiilor și alții. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copiilor (20 noiembrie).
Cine îi ascultă, totuși, pe copii
Conform răspunsurilor date de copii, autorităţile publice locale îi consultă extrem de rar : doar 2% dintre cei chestionați au răspuns că au fost consultați în ultimele 12 luni de către autoritățile publice locale (cum ar fi primăria). Când sunt luate decizii care îi vizează în cadrul școlii, 70% dintre copii declară că sunt consultați de către diriginte și doar 14% de managementul școlar. Copiii sunt cel mai frecvent consultați de către membrii familiei, profesori și reprezentanți ai ONG-urilor/ voluntarii din comunitate, arată rezultatele studiului.
Lipsa implicării copiilor produce adulți indiferenți civic
Sondajul mai arată că mai bine de jumătate dintre copii (55%) se declară dezamăgiți atunci când nu sunt consultați cu privire la deciziile care îi privesc în mod direct. Mai bine de un sfert dintre ei (27%) au devenit chiar indiferenţi cu privire la participarea la luarea deciziilor. Ei nu au avut de-a lungul anilor contexte în care să fie încurajaţi să-şi exprime ideile, iar încrederea în propriile opinii şi decizii nu a fost construită în şcoală şi nici promovată de autorităţile locale. În acest context, programele care le sunt destinate, cum ar fi ”Garanția pentru copii” găsesc cu greu ecou: 96% din respondenți nu au auzit de această platformă europeană.
„Copiii ne-au dovedit că au o voce puternică, au opinii și perspective extrem de bine argumentate, chiar dacă uneori diferite de ale noastre. Deciziile pe care autoritățile le iau atât de des fără a-i consulta au un impact direct și imediat asupra vieților lor. Am dezvoltat în Fundație un Consiliul Consultativ al Copiilor care fix asta face: îi pregătește pe copii pentru a fi auziți, îi pregătește pentru a fi lideri. Participarea copiilor, nu doar din când în când sau când ne amintește cineva, în luarea deciziilor îi pregăteşte pentru a deveni adulți implicați, cu o voce și opinii”, explică Mihaela-Loredana Nabăr, director executiv al World Vision România.
Recomandări pentru politici publice privind participarea copiilor
În România, care sărbătorește pe 20 noiembrie Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, mai sunt de făcut destui pași pentru implementarea prevederilor Convenţiei cu privire la drepturile copilului, deși se află printre cele 27 statele care au ratificat-o.
World Vision România a formulat un set de recomandări pentru formularea unor politici publice mai clare și concrete privind participarea copiilor la luarea deciziilor care le impactează viața. Printre acestea: ascultarea sau participarea copilului în procesul de luare a deciziilor să fie definite clar și specific în legislaţie și să devină obligatorii pentru autorităţile publice cu responsabilităţi în domeniu; asigurarea continuității strategiilor naționale, interconectarea și armonizarea lor pentru o planificare de lungă durată referitoare la copii și tineri, respectiv la organizațiile și instituțiile care lucrează cu și pentru copii; creşterea vizibilității documentelor strategice şi asigurarea unei evaluări adecvate a impactului acestora; elaborarea strategiilor județene și locale bazate pe evaluarea nevoilor copiilor și tinerilor din comunitate și asigurarea participării copiilor în realizarea acestora; dezvoltarea capacităţii autorităţilor de a se consulta cu copiii; asumarea unui rol mai proactiv pentru facilitarea participării copiilor; integrarea participării copilului în curricula școlară ca parte a disciplinei dirigenţie/cultură civică; organizarea campaniilor publice de informare cu privire la dreptul și importanţa participării; asigurarea finanțării programelor care facilitează participarea copiilor.