Ambasadorul național pentru UNICEF, Andreea Marin, a vizitat luni Centrul Comunitar Integrat din Brașov, care face parte din proiectul „România pentru fiecare copil.
Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”, implementat de UNICEF începând cu 2021 în județele Brașov și Bacău.
Andreea Marin a cunoscut copii și părinți beneficiari ai Centrului, aflând de la coordonatorii acestuia și de la profesioniștii care lucrează aici cât de mult schimbă munca lor în bine viețile copiilor care vin aici, inclusiv viața familiilor lor. De la înființare, peste 150 de copii din Brașov au beneficiat de servicii specializate în cadrul centrului comunitar. Serviciile sunt furnizate de profesioniști printre care se numără doi kinetoterapeuți, doi psihologi, un asistent medical și un asistent social, precum și un referent educație.
Centrele Comunitare Integrate aduc laolaltă servicii de bază oferite de echipa comunitară – asistentul social, asistentul medical comunitar și consilierul școlar- și servicii specializate, oferite de profesioniști din diferite domenii, în funcție de nevoile comunităților: medic, logoped, psiholog, kinetoterapeut.
„Am petrecut câteva ore emoționante alături de copiii care beneficiază de serviciile Centrului Comunitar Integrat din Brașov, de părinții lor, ca să-i ascult și să înțeleg cât de importantă este îngrijirea de calitate pentru copii, mai ales cei cu dizabilități. A fost o ocazie unică și un privilegiu să-i cunosc pe profesioniștii care fac, cu sprijinul UNICEF, ca acest centru să funcționeze la cele mai înalte standarde și să ajute zi de zi copiii vulnerabili”, a declarat Andreea Marin.
În sala de activități educative, Alexia, Paul, Denisa, Alexandru și Bogdan, o parte dintre copiii beneficiari, au primit-o cu brațele deschise pe Andreea, arătându-i pregătirile pe care le-au făcut pentru un carnaval al toamnei. Andreea Marin a mai aflat apoi cât de mult le schimbă viața în bine ședințele de kinetoterapie și de psihoterapie micilor beneficiari ai centrului.
„Un centrul comunitar integrat înseamnă speranță și mai mult decât atât. Înseamnă probleme rezolvate pentru familiile copiilor vulnerabili. Centrul comunitar integrat îi ajută pe copiii cu dizabilități să se simtă incluși într-o lume în care de multe ori sunt dați la o parte”, a afirmat Andreea Marin.
Ambasadorul național a UNICEF s-a întâlnit mai apoi, la sediul Bibliotecii Județene, cu copiii care fac parte din Consiliul Local al Copiilor Brașov, înființat în cadrul Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor a UNICEF. Dialogul dintre Andreea Marin și tinerii care fac parte din acest grup a fost centrat pe propunerile adolescenților pentru a face din orașul lor un loc în care fiecare copil și tânăr să se poată bucura de toate serviciile și condițiile necesare pentru a-și atinge adevăratul potențial. Adolescenții au vorbit și despre motivele care i-au determinat să se alăture consiliului local al copiilor, prezentând și câteva dintre inițiativele și realizările lor în cadrul comunității locale.
Printre propunerile copiilor din consiliu, făcute ca urmare a nevoilor identificate de ei în comunitate, se numără: înființarea unui centru multifuncțional pentru tineri; înființarea unui loc de joacă pentru copiii care locuiesc într-o zonă defavorizată a Brașovului, pe strada Carierei; înființarea unor cabinete stomatologice școlare, pentru copiii din familii vulnerabile.
„O carte deschide ușa către un nou univers și îi poate schimba viața copilului pe care o citește la momentul potrivit. Iar voi ați fost aceia care au avut șansa de a fi la locul și la momentul potrivit pentru alți copii. Vreau să vă felicit. Sunteți energie pură. Faptul că voi ați reușit să vă faceți vocea ascultată arată că ați avut argumente bune pentru a vă susține propunerile și pentru a-i convinge pe maturii cu putere de decizie să vă sprijine proiectele pentru comunitate”, le-a spus Andreea Marin copiilor care i-au povestit că au strâns cărți și jucării pentru o comunitate de copii vulnerabili din municipiu.
Vizita a inclus și o întâlnire cu refugiații din Ucraina, beneficiari ai Katya, Hub de servicii pentru refugiații din Ucraina și un proiect al Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov în care UNICEF susține, împreună cu alți parteneri, activitățile de educație.
„Mulțumesc UNICEF și tuturor celor care, atunci când a izbucnit războiul, au sărit în ajutorul refugiaților ucraineni care și-au găsit adăpost în România. Iată că, după un an și jumătate, războiul continuă, din păcate, și avem un număr mare de copii ucraineni care trăiesc în România. Ajutorul nostru trebuie să continue, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți copii vulnerabili, cu atât mai mult cu cât evoluția lor și a familiilor este foarte vizibilă. Când i-am întâlnit prima dată pe refugiații din Vama Siret, imediat după izbucnirea războiului, am văzut și simțit teama din ochii lor, disperarea de a-și fi lăsat în urmă toată viața de până atunci și de a intra într-o țară în care nu știau ce viitor îi așteaptă. Astăzi, părinții au locuri de muncă în România, au locuințe și siguranță pentru ei și copiii lor, mulți dintre ei vorbesc românește și și-au făcut prieteni aici”, a menționat Andreea Marin.