Asociatia React lanseaza proiectul „Anotimpuri la borcan”, proiect adresat exclusiv femeilor din mediul rural, fara un loc de munca, oferindu-le posibilitatea sa isi transforme talentul din bucatarie intr-o sursa de venit constant sau chiar in propria afacere.
Cele 560 de persoane inscrise in proiect vor urma cursuri de formare profesionala si de dezvoltare a competentelor antreprenoriale. Ele vor primi diplome acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si de Ministerul Educatiei, in meseria de lucrator in fabricare a conservelor de legume si fructe. Acestea vor face parte din reteaua „Anotimpuri la borcan” si vor primi sprijin pentru obtinerea unui loc de munca, pentru autorizare sau integrare in diverse forme de asociere antreprenoriala la nivelul fiecarei comunitati. Conditiile pentru ca femeile sa participe la activitatile proiectului sunt urmatoarele: sa fi absolvit nivelul minim de scolarizare obligatorie, sa fie domiciliate in mediul rural si sa nu fie angajate. Nu exista criterii legate de varsta sau etnie.
Proiectul prevede si infiintarea in fiecare regiune vizata a unui centru complet utilat si avizat din punct de vedere igienico-sanitar. Aici, femeile inscrise in proiect vor putea transforma muraturile si dulceturile proprii in produse pregatite pentru a fi vandute, legal, in magazinele de la oras.
„In Romania, ca si in restul Europei, sunt din ce in ce mai cautate produsele sanatoase, realizate dupa retete speciale. Singurele locuri in care mai gasim aceste gusturi deosebite, sunt camarile familiilor din mediul rural. Din pacate, cea mai buna dulceata si cei mai aromati castraveti murati pot ajunge pe mesele orasenilor doar daca sunt preparate in bucatarii autorizate igienic si sanitar. Intr-o gospodarie, gasesti mai rar conditiile de care ai nevoie pentru a vinde produsele traditionale, legal. De aceea, <Anotimpuri la borcan> vine in comunitatile in care sunt femei interesate sa isi transforme priceperea si pasiunea pentru gatit intr-o afacere de familie si le pune la dispozitie, gratuit, cursuri de specialisti in conserve si bucatarii dotate profesional”, spune Anca Stefan, presedintele Asociatiei React.
In regiunile vizate de proiect, lipsa oportunitatilor de angajare pentru femeile fara studii superioare si ponderea redusa a activitatilor non-agricole in care sunt implicate femeile din mediul rural, reprezinta principalele probleme identificate prin „Planurile de Dezvoltare Regionala 2007 – 2013”. Astfel, proiectul lansat de Asociatia React ofera o alternativa plecand de la aceasta situatie: crearea de locuri de munca in comunitatile rurale identificate si sprijinirea femeilor inscrise in proiect sa obtina o calificare, sa-si dezvolte spiritul antreprenorial si sa-si deschida propria afacere.
„Ocupare si antreprenoriat rural” este numele oficial al proiectului „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in Oameni! (A.D.).