Asociația Magic, un ONG care oferă sprijin emoțional și material copiilor cu afecțiuni grave și părinților lor, anunță rezultatele proiectului MagicHOME, la cinci ani de la inițierea acestuia și de la cea mai de impact campanie de crowdfunding care a avut loc în România până acum.
Anul acesta se împlinesc 5 ani de MagicHOME, proiect al asociației Magic care oferă găzduire gratuită părinților veniți de departe la tratament cu copiii lor grav bolnavi.
Povestea MagicHOME a pornit de la o nevoie reală: sute de părinți ai copiilor diagnosticați cu cancer dormeau în mașini, pe bănci, pe holurile, spitalelor, pe scaunul de spital de lângă patul copilului, fără a avea un spațiu în care să se odihnească, să își facă o cafea, să gătească, să își adune forțele. Existau și părinți care renunțau la investigațiile sau tratamentele copiilor, din lipsa resurselor pentru cazare.
Pentru acești părinți, în noiembrie 2017, 636 de oameni au stat pe un scaun 23 de zile și nopți consecutive (552 de ore neîntrerupte) și au vegheat simbolic toți copiii României aflați în suferință, în spital.
Campania s-a numit ”Împreună pentru MagicHOME”, iar solidaritatea oamenilor a fost copleșitoare: în doar trei săptămâni și două zile, din donații recurente, prin sms, s-au strâns banii necesari pentru construirea MagicHOME Fundeni.
Datorită acestei emoționant desfășurări de forțe umanitare, astăzi, proiectul MagicHOME numără 14 MagicHOME-uri, în cinci orașe (București, Cluj, Iași și Chișinău și Viena) – care au găzduit în total, în cinci ani de proiect, 14.000 de copii și părinți, oferindu-le 117.302 de zile și nopți de cazare. Totul, gratuit.
„MagicHOME-urile nu sunt doar locuri de cazare, în care părinții copiilor bolnavi de cancer îşi pot întinde trupurile istovite, când vin cu cei mici la tratament sau la control. Ele sunt locurile unde familiile copilașilor grav bolnavi află că nu sunt singure în lupta lor. Locurile în care îşi descarcă temerile cele mai intime şi îşi încarcă bateriile, unde se sprijină unii pe alţii, unde întotdeauna găsesc o vorbă bună, un sfat, o îmbrățișare, un umăr pe care să plângă. Sunt cu adevărat un refugiu și un acasă departe de casă, pentru acești oameni”, afirmă Forența Ilie, coordonator proiect MagicHOME.