Asociatia MaiMultVerde implementeaza intre 1 mai si 10 mai 2015, la Cluj-Napoca, mobilitatea de tineret “No Impact Project”, finantata de Comisia Europeana prin Programul ERASMUS +, impreuna cu partenerii Scambieuropei (Italia), Creatorii (Republica Moldova) si Professional Forum for Education (Bulgaria).
”No Impact Project” a pornit de la ideea miscarii internationale ”No Impact” ce militeaza pentru un stil de viata sustenabil. In cadrul acestui proiect implementat de Asociatia MaiMultVerde, 37 de tineri din 4 state europene, Bulgaria, Italia, Moldova si Romania, vor invata cum sa dezvolte si sa mentina un stil de viata sustenabil.
Mobilitatea consta intr-o serie de prezentari, dezbateri, ateliere practice, vizite de studiu in cadrul unor institutii specializate pe subiectele abordate, simulari, precum si activitati interculturale. Participantii vor avea sansa sa experimenteze in mod direct, prin observatie empirica, reciclarea creativa si vor fi incurajati sa dezvolte si sa sustina ateliere de acest gen in comunitatile din care fac parte. Astfel se creeaza si bazele pentru o posibila dezvoltare spre antreprenoriat a participantilor.
Proiectul se sprijina pe interactiunea dintre participanti, precum si pe interactiunea cu persoane din afara grupului (exercitiul “No Waste Workshop”, expozitia reciclata realizata in parcul Central din Cluj-Napoca), lucru care va ajuta la dezvoltarea aptitudinilor de comunicare ale beneficiarilor. Toate activitatile si metodele folosite sunt adaptate contextului de educatie non-formala.
Principalele obiective ale proiectului sunt: cresterea constientizarii, in randul beneficiarilor din cele patru state, a impactului pe care stilul lor de viata il are asupra mediului; acumularea de cunostinte care ii vor ajuta pe participanti sa inteleaga consecintele pe care comportamentul lor il are asupra ecosistemului; dezvoltarea unor abilitati practice, care vor contribui la sustinerea unui stil de viata prietenos cu mediul; influentarea atitudinilor si comportamentelor beneficiarilor prin promovarea unui stil de viata sustenabil in cadrul activitatilor derulate in timpul mobilitatii, astfel ca acestia sa devina “agenti ai schimbarii” in comunitatile de care apartin si in societate, la nivel local, national si european si familiarizarea beneficiarilor cu Strategia Europa 2020 si efectele scontate.
Prin caracterul multicultural al proiectului, precum si prin abordarea unor aspecte de interes comun, care privesc toti participantii (protectia mediului, reciclare, reducerea deseurilor), acestia vor avea ocazia sa experimenteze alte culturi, principii si valori fata de cele pe care le experimenteaza in mod cotidian, dar si sa constientizeze inca o data ca subiectele de ecologie si importanta lor sunt comune tuturor. Beneficiarii vor disemina in comunitatile cu care vin in contact, la nivel local, national si transnational, competentele dobandite in acest proiect si vor initia, la randul lor, activitati similare. Sustinatorii proiectului sunt Carrefour, Antalis, EcoRuralis, Eco-Rom Ambalaje, Romaniapozitiva.ro, Ecomagazin.ro si EcoFrecventa. (A.D.).