Asociația Șoapta Florilor și Primăria Sudiți din județul Ialomița au deschis recent o cantină socială unde servesc masa 120 de elevi din comunitate, înainte de a intra la ore. Cantina socială este parte a proiectului „Împreună ajutăm un sat”, finanțat de societatea comercială Cargill Agricultura SRL, pentru a susține educația din România.
Deși există un program național care le oferă copiilor o masă caldă pentru a combate abandonul școlar, nu toate unitățile de învățământ din țară au beneficiat de sprijinul statului. De aceea, Asociația Șoapta Florilor a căutat o comunitate rurală interesată în a găsi soluții sustenabile pentru elevii săi și a găsit partenerul potrivit în comuna Sudiți, din județul Ialomița.
Proiectul „Împreună ajutăm un sat” a început în luna septembrie 2024, ajutând 165 de copii din școala gimnazială și grădiniță cu rechizitele necesare pentru acest an școlar, oferind haine groase și cizme pentru 50 de elevi din familii defavorizate, cărți, aparatură electronică pentru școală și amenajând o cantină socială pentru elevi, în scopul combaterii abandonului școlar.
„Facilitarea accesului la hrană este una din valorile fundamentale ale Cargill şi nu poate fi decât o bucurie pentru noi să fim parte din acest proiect, ce va oferi zilnic o masă caldă pentru 120 elevi, dar şi pentru persoanele vulnerabile din comunitatea Sudiţi. Considerăm că prin intermediul acestei initiaţive, realizată în strânsă colaborare cu Asociaţia Şoapta Florilor şi cu autorităţile locale, am făcut un pas important spre reducerea abandonului şcolar, reducerea insecurităţii alimentare din zonă şi spre o comunitate mai puternică în general. Cargill îşi reafirmă astfel angajamentul activ de a susţine dezvoltarea comunităţilor din Români”, au menționat reprezentanții Cargill Agricultura SRL.
„Ne-am dorit înființarea cantinei, în primul rând pentru egalitatea de șanse și pentru dezvoltarea obiceiurilor sănătoase și nutriție echilibrată. Punem preț pe creșterea performanței școlare și o masă caldă pregătită corect asigură o alimentație variată și sănătoasă, contribuind la dezvoltarea fizică și intelectuală a copiilor. De asemenea, le oferă un sentiment de confort și siguranță, ceea ce creează o atmosferă pozitivă”, a afirmat domnul Vasile Șincan, primarul comunei Sudiți.
„Cantina are un rol esențial în asigurarea unei alimentații corespunzătoare pentru copii, contribuind la sănătatea și dezvoltarea lor. Pe temen lung, acest sprijin le va oferi mai multă siguranță, energie pentru învățare și șanse mai mari de succes în viață”, a declarat doamna Valerica Dima, directorul Școlii Generale „Apostol D. Culea” din comunitate.
Asociația Șoapta Florilor a dotat cantina socială și va sprijini funcționarea acesteia timp de un an de zile cu alimente, produse de curățenie, contribuție la plata utilităților.
„Înființarea unei cantine sociale este de mare importanță pentru o comună, fiindcă are potențialul de a ajuta nu numai copiii din mediile defavorizate ci și persoanele în vârstă din comunitate sau pe cele bolnave. Am fost martora rezultatelor excepționale pe care funcționarea unor asemenea cantine sociale le-au adus în viața comunităților rurale unde s-au înființat, am văzut cum mii de copii provenind din familii foarte sărace au continuat școala, au mers la liceu și mai departe, fiindcă au primit acest ajutor zilnic, am văzut cum rata abandonului a scăzut până la zero și cum asemenea proiecte au schimbat cu adevărat viața oamenilor”, a precizat Isabela Ștefan-Iorga, presedintele Asociației Șoapta Florilor.
Romania are cea mai ridicată rată a abandonului școlar din Europa. Tot mai multi elevi renunță la școală, aproximativ 16% pe an, ceea ce înseamnă că 1 din 5 copii din medii defavorizate abandonează studiile. Și, din pacate, în 2024, rata abandonului a fost in creștere, cei mai afectati elevi fiind elevii din mediul rural. O statistică Edupedu arată că 30% din elevii care au intrat la școala acum 12 ani au abandonat sistemul de învățământ înainte de a finaliza liceul și nu s-au înscris anul acesta la Bacalaureat, acest lucru însemnând că 60.000 de copii au abandonat școala, o creștere cu 10.000 de cazuri față de anul 2023.