Din iulie până la finalul lunii septembrie, vizitatorii București Mall pot vizita în incinta centrului comercial expoziția “Mari români și invențiile lor celebre”, organizată cu ocazia Centenarului.
Acest nou proiect cultural și educațional al primului centru comercial modern din România se desfășoară în parteneriat cu Asociația Edit. Prima sa componentă constă într-o serie de exponate dedicate celor mai importante invenții create de români, invenții care au marcat istoria omenirii din ultima sută de ani.
Cele mai impresionante dintre acestea sunt cele trei avioane din zona cupolei, care simbolizează capitole revoluționare pentru istoria aviației mondiale. Astfel, exponatele reproduc modelele brevetate de pionierii români din domeniu – Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă. Vizitatorii București Mall vor putea astfel vedea reprezentări ale primului aparat de zbor din lume, ale primului avion pilotat în România și ale primului avion cu reacție.
Expoziția mai aduce în prim-plan obiecte reprezentative pentru alți inventatori români: stiloul, creat de Petrache Poenaru, scaunul ejectabil, conceput de Anastase Dragomir, penicilina, descoperită de Victor Babeș și Gerovital, formula tinereții veșnice, brevetat de Ana Aslan.
Realizarea acestei expoziții a durat peste 2500 de ore și a necesitat munca unei echipe de 34 de persoane, care a folosit pentru crearea obiectelor 10 tipuri diferite de materiale, de la lemn și metale până la fibră de sticlă.
Proiectul “Mari români și invențiile lor celebre” va include și o serie de workshop-uri săptămânale dedicate publicului larg. Acestea vor avea loc la București Mall în luna august si septembrie și se adresează vizitatorilor centrului comercial interesați de inventica românească, indiferent de vârstă, cărora mallul le propune un nou tip de entertainment, bazat pe activități culturale. La workshop-uri vor susține prelegeri experți în domeniu și reprezentanți ai diverselor muzee din București și ai unor ONG-uri. Intrarea la workshop-uri va fi gratuită.
Acest proiect își propune să redescopere în anul Centenarului români care au marcat prin descoperirile lor revoluționare nu numai istoria națională, dar și pe cea mondială. (A.D.).