M.C.N Podcast s-a întors cu un subiect care a captat atenția online-ului în ultimele zile, dar care, din păcate, este adesea trecut cu vederea: Violența Domestică.
Episodul 6 al MCN Podcast este un must-watch, unde Micutzu – Cosmin Nedelcu a avut onoarea să aibă la masa discuțiilor o echipă de experți în domeniu: Cosmin Andreica, Polițist și Președinte al Sindicatului Europol, Giulia Crișan, Avocat reprezentând Asociația ANAIS, Adela Szenteș, Psihoterapeut din partea Asociației ANAIS și Cynthia Loris, Artist Plastic și victimă a violenței domestice.
În public s-au aflat studenți de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Universitatea București) și de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Titu Maiorescu).
Asociația ANAIS este o organizație fondată în 2011, având ca scop promovarea, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, copiilor și tinerilor. Pentru cei interesați să se implice activ în acest domeniu și să ofere sprijin, îi îndemnăm să fie alături de Asociația ANAIS.
Subiectele dezbătute au atins următoarele tematici:
- cum s-au schimbat legile privind violența domestică din 1990 și pânaă în prezent,
- cum acționează serviciul de 112 și cu ce soluții vin în ajutor autoritățile statului,
- cum se poate schimba mentalitatea lipsită de încredere față de autorități,
- care sunt formele de violență domestică,
- ce poți face din momentul în care realizezi că te afli într-o situației de abuz,
- cum putem ajunge la niște soluții reale,
- cum putem să le fim aproape victimelor pentru a ieși din situațiile de abuz în care se află.
„Lucrurile sunt destul de simple. Din 1990 și până prin 2019 doar am vorbit despre violență domestică. Deabia din 2019 am început să facem pași în ceea ce privește schimbarea legislativă a cadrului normativ pe care l-am avut la dispoziție, am început să vorbim despre terminologie, ce înseamnă violență domestică, sub ce formă poate fi ea documentată, care sunt faptele, etc.”, a spus Cosmin Andreica despre legea împotriva violenței domestice.
„Practic din 2019 s-a dat putere poliției. Până în 2019 poliția nu putea să facă nimic….Din 2019 s-a schimbat radical legislația pe violență domestică și polițistul poate să intre pe orice proprietate, poate să folosească forța și mijloacele din dotare, adică sparge ușa, folosește armamentul, pentru a restabili o situație și poate să emită acolo, pe loc, măsuri de protecție. Nu mai are nevoie de procuror, nu are nevoie de mandat, nu are nevoie de acordul șefului, nu are nevoie de nimic”, a declarat Giulia Crișan.
Reprezentantul Europolului a vorbit despre incapacitatea sistemului de a face față numărului mare de cazuri de violență raportate și de pregătirea polițiștilor care are loc într-un timp mult prea scurt.
„În momentul de față școlarizarea este de un an: 6 luni teorie și 6 luni practică. Ca să mai câștige ministerul să te mai aibe în stradă, la număr, și în perioada aceasta de școlarizare. Ar trebui să ne gândim ca în 6 luni de zile sunt unele persoane care atâta le ia ca să învețe pentru permisul de conducere și noi vrem ca în 6 luni să pregătim polițiști care să cunoască peste 1000 de acte normative pe care le aplică constant în activitatea lor, să fie foarte buni psihologi, sociologi, evident, foarte buni karatiști să imobilizeze, să poată să se bată cu interlopii. La maniera aceasta e gândirea. Să fim serioși, nu ai cum să pregătești așa ceva”, completează reprezentantul Europolului.
„Putem să intervenim noi ca și asociații, Giulia a participat și participa în continuare la formarea polițiștilor din România, în care am pregătit peste 1000 și ceva de polițiști din întreaga țară, numai anul trecut. Eu lucram în ceea ce privește comunicare cu victima, învățându-i un modul, cum anume trebuie să vorbească cu victima la o intervenție, cum trebuie să vorbească cu un copil unde se întâmplă violența domestică. Și-apoi partea legislativă pe care o făcea Giulia, împreună cu judecători, împreună cu alți colegi”, a adăugat Adela Szenteș.
Cyntia Loris ți-a deschis sufletul și a rememorat momente marcante din discuția pe care a purtat-o cu dispecerul la 112 și cât de greu a fost crezută că se află într-o situație critică atât de poliști, cât și de cei apropiați.
„Ultima oară când am reușit să și scap, am sunat de 4 ori la 112 … Mi-a răspuns dispecera la 112, am început să îi spun în șoaptă adresa, că sunt urmărită, că sunt în violență domestică, că fuge după mine prin casă, și la un moment dat am tăcut. Și doamna de la 112 nu s-a prins că eu nu mai puteam să vorbesc că mă ascunsesem și a început să urle: „Alo, alooo, doamnă!”. Și mi-a închis telefonul. El și-a dat seama imediat unde sunt, a spart ușa, a intrat peste mine, mi-a spart tableta și a început războiul în casă … Am mai sunat de 2 ori, nu a venit nimeni”.
Pentru mai multe informații și pentru a urmări episodul menționat, vă invităm să intrați pe canalul de Youtube Micutzu Stand-up Official.