În cadrul University Leadership Program 2025 s-au derulat la Timișoara sesiuni interactive, pe teme de leadership și antreprenoriat, susținute de experți de la Harvard University pentru profesori și lideri din conducerea universităților.
Prin susținerea acordată acestei a treia ediții a programului de către Romanian-American Foundation (RAF) și Banca Comercială Română (BCR), 42 de participanți din mediul academic (7 centre universitare mari din țară) au avut oportunitatea să învețe și să facă schimb de bune practici, prin aplicații, studii de caz, exerciții și networking.
Încă din 2022, prin administrarea acestui program de pregătire pentru universități, Junior Achievement România și-a coagulat eforturile împreună cu RAF pentru a susține facultățile într-un proces de formare și schimbare din punct de vedere al aplicabilității antreprenoriatului și inovației.
„Oportunitatea de a lucra cu un grup atât de talentat și dedicat de lideri din învățământul superior din România a fost atât edificatoare din punct de vedere profesional, cât și plină de satisfacții personale. Romanian-American Foundation și toți ceilalți susținători ai programului merită recunoaștere pentru angajamentul lor de a îmbunătăți calitatea leadershipului în universitățile din România. Având în vedere numeroasele provocări actuale și viitoare cu care se confruntă învățământul superior din România, sporirea competenței de leadership și construirea capacității instituționale nu au fost niciodată mai oportune sau mai importante”, declară Joseph Zolner, Harvard Graduate School of Education.
„Suntem recunoscători pentru cele trei zile de învățare intensă din cadrul University Leadership Program. Acest program ne-a oferit perspective valoroase care ne-au ajutat să înțelegem mai bine cum putem să echilibrăm acțiunile, resursele și creativitatea în cadrul universității, contribuind astfel la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial. Un aspect cu adevărat remarcabil a fost experiența directă cu profesorii de la Harvard, ale căror cunoștințe și abordări pedagogice ne-au impresionat profund. Implicarea lor activă, atât în sesiunile teoretice, cât și în discuțiile aplicative, ne-a oferit o înțelegere aprofundată și practică a modului în care putem să implementăm schimbări semnificative în cadrul universității noastre. Colaborarea între echipe, cu colegii din celelalte universități și dialogul constructiv au fost fundamentale pentru consolidarea echipei noastre, iar exercițiile interactive ne-au ajutat să ne regândim abordările și strategiile, aplicând concepte noi și metode de leadership”, afirmă reprezentanții Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași.
Această inițiativă completează experiențele valoroase oferite prin programul Universitatea Antreprenorială și urmărește sprijinirea universităților, oferind atât liderilor acestora, cât și profesorilor perspective practice menite să contribuie la stimularea ecosistemului antreprenorial în cadrul instituțiilor pe care le conduc. Participanții vor înțelege mai bine modul în care să își calibreze acțiunile în concordanță cu mediul economic și cu strategiile de cercetare, aliniindu-se la modele testate la nivel internațional și adaptându-le pentru a face față provocărilor actuale.