Procedurile care guvernează înființarea și funcționarea ONGurilor sunt percepute de majoritatea reprezentanților sectorului ONG drept rigide, anevoioase, birocratice și consumatoare de timp.
Această situație are diferite cauze, printre care:
- Neclaritatea legii și practica neunitară;
- Control judecătoresc asupra unor aspecte și modificări neesențiale;
- Durata excesivă a tuturor procedurilor;
- Lipsa interoperabilității între instituții publice;
- Absența digitalizării procedurilor;
- Disfuncționalități privind statutul de utilitate publică;
- Procedură lungă și costisitoare de dizolvare a ONGurilor.
Prezentul raport analizează reglementarea procedurilor de înființare, organizare și funcționare, modificare și dizolvare a organizațiilor neguvernamentale din România, precum și obstacolele cu care se confruntă cetățenii și reprezentanții mediului ONG în realizarea acestor proceduri.
Ca răspuns la aceste provocări, raportul cuprinde o serie de recomandări, care presupun modificări atât la nivel de legislație primară, cât și modificări operaționale, în vederea simplificării și digitalizării procedurilor analizate.
În primul rând, se propune eliminarea controlului judiciar cu privire la modificările operaționale aduse statutului, precum și eliminarea unor elemente neesențiale din cuprinsul statutului. O atenție deosebită a fost acordată și simplificării și clarificării unor aspecte legate de organizarea internă a ONGurilor și de activitatea economică, precum și introducerea noțiunii de suspendare a organizațiilor care nu solicită certificatul de înregistrare în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor timp de un an. În plus, recomandările vizează simplificarea și scurtarea procedurii de recunoaștere a statutului de utilitate publică și eliminarea unor condiții nejustificate impuse ONGurilor solicitante, și obligarea Guvernului să se pronunțe într-un termen de 60 zile și să motiveze un eventual refuz. De asemenea, se propune unificarea registrelor cu privire la organizațiile neguvernamentale și păstrarea unui singur registru. care să asigure accesul efectiv al publicului la date despre sectorul ONG. Nu în ultimul rând, au fost aduse recomandări pentru simplificarea și scurtarea procedurii de dizolvare, precum și dizolvarea de drept a organizațiilor inactive.
Raportul poate fi descărcat de pe site-ul Asociației Centrul pentru Legislație Nonprofit.
Acest raport de cercetare a fost realizat în cadrul proiectului Reducerea presiunii administrative și digitalizarea procesului de înființare, organizare și funcționare a organizațiilor neguvernamentale în România derulat de Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului îl reprezintă creșterea capacității și sustenabilității organizațiilor neguvernamentale prin promovarea unui cadru juridic favorabil și a unor instrumente utile bazate pe tehnologie pentru înregistrare, organizare și funcționare într-o perioadă de 18 luni. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.