Un proiect al Fundației Terre des hommes România a facilitat dialogul dintre aproximativ 70 de copii și tineri privați de libertate și cinci mari sportivi români. Scopul a fost ca tinerii să înțeleagă că sportul este un mijloc de dezvoltare personală (fizic, psihologic sau profesional) și de reabilitare. Fundația a lucrat și cu personalul din cele două centre de detenție și două centre educative pentru a perfecționa competențele personale și profesionale ale acestor profesioniști.
În ultimele patru luni Fundația Terre des hommes România (Tdh) a fost în dialog săptămânal cu copiii, tinerii și profesioniștii din Centrul de Detenție Craiova (Dolj), Centrul de Detenție Tichilești (Brăila), Centrul Educativ Târgu Ocna (Bacău), Centrul Educativ Buziaș (Timiș). Pe de o parte, a invitat cinci mari sportivi să arate copiilor de acolo cât de util este sportul (la nivel fizic și psihologic, dar și ca posibilă carieră). Pe de altă parte, Tdh a format aproximativ 30 de profesioniști din aceste centre prin sesiuni de instruire și coaching, așa încât să aplice metode de educație prietenoase și practice, bazate pe mișcare și sport. În plus, au fost consolidate competențele personale, sociale, metodologice și tehnice ale acestor profesioniști, deoarece credem într-un sistem de justiție care protejează toți tinerii, inclusiv pe cei privați de libertate, și le oferă o șansă reală de reabilitare.
Cei 5 mari sportivi de performanță care au vorbit online tinerilor despre sport ca mijloc de dezvoltare au fost Iulian Stamate (handbalist), Dan Andrei Savenco (handbalist), Gabriel Manu (antrenor de fotbal), Andrei Roșu (sportiv de anduranță) și Pavel Badea (fost fotbalist). Întâlnirile online cu aceștia au avut mare succes la tinerii privați de libertate și au devenit un dialog amical, în ciuda faptului că se desfășurau sub supraveghere. Tinerii au fost curioși mai ales să afle de la sportivi cum pot învinge tentațiile și la cine pot apela pentru a face anumite sporturi odată ce vor fi eliberați. La aceste întâlniri online facilitate de centre au participat aproximativ 70 de copii și tineri, iar încă aproximativ 200 vor avea acces la înregistrări cu ajutorul personalului. Cele 5 înregistrări audio vor fi disponibile și publicului larg pe canalul Youtube al Terre des hommes România.
Citate de la sportivi:
- „Am avut și eu momente în care credeam că toți aveau ceva cu mine, însă mi-am dat seama că pot să mă analizez și să evoluez. Oamenii specializați vă pot deschide ochii și mintea în multe feluri. Vă recomand să vorbiți între voi și să fiți sinceri unii cu alții”, le-a spus handbalistul și antrenorul Iulian Stamate tinerilor.
- De la alt handbalist, Dan Andrei Savenco, tinerii au aflat că „cel mai important lucru pe care l-am învățat din sport a fost să trec peste greutăți și greșeli. Nu pot sta focusat pe o înfrângere”.
- „Un obiectiv pe care ți-l propui trebuie să te sperie, altfel înseamnă că el nu te va schimba. Asta e frumusețea obiectivelor mari, că te transformă”, le-a spus Andrei Roșu, maratonist, sportiv de anduranță.
În cealaltă componentă a proiectului (activitățile de formare) a fost implicat personalul care lucrează cu tineri și copii din cele patru centre. Printre aceștia s-au numărat comisari, subcomisari, agenți, inspectori, asistenți sociali, psihologi, educatori, personal de supraveghere, în rândul cărora trainerii Terre des hommes au descoperit numeroase calități.
„Pentru ca ei să obțină rezultate într-un astfel de mediu, este nevoie de efort intens, rezistență, fermitate și în egală măsură flexibilitate, creativitate, perseverență, bunăvoință, dar și rigurozitate, empatie și, în același timp, neutralitate – și multe altele la un loc! Am văzut în personalul din Centre fiecare dintre aceste calități și am apreciat totodată faptul că au reușit să nu devină blazați, indiferenți sau imuni la suferința sau la greșeala umană”, ne spune Ema Șeclăman, trainer Terre des hommes România.
Pentru a atinge scopul proiectului, trainerii Terre des hommes România au adaptat și transmis personalului o metodologie specifică, gândită pentru a încuraja în rândul tinerilor un stil de viață benefic minții și trupului : „Metodologia Mișcare, Joc și Sport (MJS), care antrenează și dezvoltă nu doar corpul, ci și abilitățile sociale prin jocuri.
„Jocurile și activitățile sportive au fost special alese ca să favorizeze cooperarea și fair-play-ul, respectul. Conducătorul de joc oferă momente de pauză, în care tinerii să aibă ocazia să discute, să vină cu soluții pentru problemele apărute. Astfel, regulile nu mai sunt impuse doar de conducătorul de joc, ci și tinerii contribuie activ”, explică Alina Dumitru, trainer Terre des hommes România.
Tinerii din centrele educative și din centrele de detenție au puține șanse de a-și dezvolta abilitățile sociale și profesionale. Izolarea amplificată de măsurile sanitare își pune amprenta asupra lor, mai ales dacă se confruntau deja cu tulburări emoționale sau traume. Lipsa unui program constructiv riscă să-i mențină pe aceeași pantă a infractionalității, îndepărtându-i și mai mult de reabilitare și reintegrare.
Conform cifrelor oficiale, în cele două centre de detenție din Craiova și Tichilești sunt găzduiți 338 de copii și tineri, iar în cele două centre educative din Buziaș și Târgu Ocna, 204 de copii și tineri (cifre din data de 31.12.2020, de la Autoritatea Națională a Penitenciarelor).