Confederatia Caritas Romania, promotor al proiectului “ONG-uri mai puternice impreuna! – Lobby si advocacy pentru crearea de oportunitati egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale in accesarea finantarilor publice”, a organizat recent primul workshop din Regiunea Sud, in Bucuresti.
Workshop-ul face parte dintr-un amplu proces de consultare la nivel naţional cu reprezentanti ai ONG-urilor furnizoare de servicii sociale si ai autoritatilor publice locale. 4 consultari au avut loc deja in 4 regiuni ale ţarii (Miercurea Ciuc, Timisoara, Satu-Mare, Bucuresti), generand primele recomandari care sa contribuie la elaborarea unei propuneri de politica publica de finantare a serviciilor sociale.
Consultarile regionale pornesc de la premisa ca serviciile sociale constituie un pilon central al politicilor de incluziune si coeziune sociala si un factor de crestere a calitatii vietii persoanelor aflate intr-o stare de vulnerabilitate. In urma consultarilor, a reiesit necesitatea unor actualizari si completari privind standardele de cost pentru servicii sociale, nevoia unui proces transparent de consultare in procesul consultarilor dintre autoritati organizatiile neguvernamentale privind alocarea bugetelor locale si elaborarea unei proceduri unitare pentru contractarea serviciilor sociale.
Proiectul se deruleaza pe o perioada de 20 de luni (1 aprilie 2014 – 31 noiembrie 2015), fiind finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Bugetul proiectului este in valoare totala de 163,890.35 euro din care 88,71% reprezinta finantare nerambursabila. Proiectul este implementat de Confederatia Caritas Romania si de partenerii sai, Fundatia “Alaturi de Voi” Iasi, Fundatia “Pentru Voi” Timisoara, Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare si Caritas Norvegia.
Reprezentantii Confederatiei Caritas Romania spun ca prin procesele de consultare viitoare vor stimula colaborarea dintre ONG-uri in vederea cresterii reprezentativitatii furnizorilor privati de servicii sociale si dialogul cu autoritatile centrale si locale prin implicarea directa in dezbateri, in vederea culegerii de date si opinii care sa contribuie la elaborarea unui model de finantare sustenabila a serviciilor sociale. De asemenea, acestia vor explora si propune modalitati de instituire a unor mecanisme prin care sa se asigure finantare furnizorilor privaţi, astfel incat serviciile oferite de acestia sa beneficeze de stabilitate si continuitate. (A.D.).