Potrivit studiului ”Societatea civila – nevoi si asteptari”, realizat de Cult Market Research cu ajutorul reprezentantilor sectorului nonguvernamental din tara, cele mai importante probleme cu care Romania se confrunta in prezent sunt fie de ordin social (saracia si incluziunea sociala a grupurilor defavorizate), de ordin economic (somajul, venituri reduse si lipsa de sprijin a IMM-urilor), dar si in domeniile educatiei si sanatatii.
Conform sondajului de opinie, principalul domeniu in care companiile din Romania ar trebui sa se implice este educatia (93%). Pe langa acest domeniu, 89% dintre reprezentantii societatii civile considera ca sanatatea ar trebui sa fie un alt domeniu prioritar pentru companiile romanesti, in timp ce 83% considera ca initiativele de antreprenoriat social trebuie sprijinite si incurajate.
Potrivit reprezentantilor ONG-urilor participante la studiu, 67% considera ca OMV Petrom este cea mai implicata companie in sustinerea şi dezvoltarea de proiecte pentru educatie, urmata de Vodafone (23%) si ING Bank (17%).
”Rezultatele studiului sunt foarte importante pentru noi, pentru ca reprezinta o confirmare a efortului companiei noastre in sustinerea educatiei din Romania, prin programe precum Scoala si Tabara din Tara lui Andrei, Olimpicii Petrom, programe de educatie antreprenoriala sau de prevenire a abandonului scolar. Educatia este cel mai important domeniu pentru o tara si tocmai de aceea OMV Petrom va ramane un partener de incredere al educatiei din Romania”, spune Mona Nicolici, Manager al Departamentului de Sustenabilitate din cadrul OMV Petrom.
De asemenea, OMV Petrom a fost nominalizata, pentru al patrulea an consecutiv, ca fiind cea mai implicata companie in sustinerea ONG-urilor din Romania (73%), urmata de companiile Vodafone (34%) si Raiffeisen (14%). Cel mai recent program prin care OMV Petrom a sustinut societatea civila, a fost campania interna 2%, in urma careia peste 230 de ONG-uri au fost sprijinte de catre mai mult de 2.100 de angajati care au completat formularele de redirectionare a impozitului lor pe venit.
Pe langa nevoia de sprijin financiar, majoritatea ONG-urilor au recunoscut si nevoia de voluntariat bazat pe abilitati – implicarea voluntara a persoanelor cu expertiza in anumite domenii precum comunicare si promovare, marketing, domeniul juridic, leadership, IT&C, management de proiect sau limbi straine.
Studiul ”Societatea civila – nevoi si asteptari” a fost realizat de Cult Market Research pe un esantion reprezentativ de 100 de organizatii non-guvernamentale in perioada aprilie – mai 2015. (A.D.).