Cresterea calitatii educatiei are ca scop imbunatatirea rezultatelor scolare ale elevilor, un aport mai mare al scolii in orientarea copiilor catre o meserie potrivita cu aptitudinile lor, dar si in dezvoltarea abilitatilor sociale necesare in viata de zi cu zi. Aceasta este concluzia studiului privind Calitatea Educatiei in mediul rural realizat de World Vision Romania.
Studiul, realizat in perioada martie-august 2014, a evaluat perceptia copiilor si parintilor cu privire la calitatea educatiei in scoala romaneasca, in special in zona rurala. Au fost intervevati 3.586 de copii si parinti din 157 de unitati scolare din sase judete (Cluj, Dolj, Valcea, Ialomita, Vaslui si Suceava) – majoritatea covarsitoare functionand in comunitati dezavantajate – grupurile tinta fiind parintii copiilor din invatamantul primar si gimnazial, precum si elevii de gimnaziu.
Cateva dintre rezultatele studiului:
- Desi peste 90% dintre elevi afirma ca in scoala au cel putin unui laborator sau cabinet scolar, acestea nu sunt folosite nici macar la 10% din capacitate.
- Mai putin de o treime dintre elevi folosesc saptamanal mijloace audio si video; doar unul din doi elevi folosesc calculatorul si putin peste o treime dintre ei au acces la internet.
- Educatia este, inca, predominant definita ca transmitere de informatie – patru din cinci elevi sustin ca mai mult de jumatate din timpul unei ore de curs asculta explicatiile profesorilor.
- Parintii nu sunt, intotdeauna, informati in privinta activitatii scolii.
- Aproape jumatate dintre elevi si unul din trei parinti declara ca nu sunt consultati in stabilirea disciplinelor optionale.
- Circa trei sferturi dintre elevi declara ca, in ultimul semestru, nu au stat de vorba niciodata cu un consilier scolar.
- Aproape unul din trei elevi recunoaste ca lipseste nemotivat de la scoala, cel mai des datorita unor probleme personale.
- Unul din zece copii lipseste pentru ca munceste in gospodarie iar 8% dintre elevi pentru ca nu le place materia.
- Mai mult de jumatate dintre elevi nu considera temele pentru acasa relevante sau utile, iar zilnic un elev are in medie teme la cel putin 3 materii
- 35% dintre copii si aproximativ acelasi procent de parinti nu isi pun problema continuarii studiilor la liceu. Acest procent de posibila parasire timpurie a scolii este dublu fata de media nationala.
- Aproape 26% dintre elevi s-au simtit discriminati in scoala, dar cel mai adesea nu datorita etniei, a starii de sanatate sau a statutului social, ci mai degraba datorita etichetarii care apare in lipsa performantelor scolare, a unor comportamente reprobabile, etc. (A.D.).