„Mecanismul COVAX – schema globală pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-COVID – va livra în următoarele zile doza cu numărul 65 de milioane. Ar fi trebuit să fie cel puțin doza cu numărul 170 de milioane. Până în momentul în care liderii G7 se vor reuni luna viitoare în Regatul Unit și pe măsură ce un al doilea val mortal al pandemiei de COVID-19 continuă să facă ravagii în India și în multe state vecine din Asia de Sud, deficitul dozelor va ajunge la aproape 190 de milioane de unități.
Am tras semnale de alarmă în mod repetat cu privire la riscurile cu care ne vom confrunta dacă lăsăm garda jos și dacă nu asigurăm accesul statelor cu venituri mici și medii la vaccinuri, diagnosticare și terapii. Ne temem că vârful infectărilor mortale din India este precursorul a ceea ce va urma dacă aceste semnale de alarmă rămân neglijate. Deși situația din India este tragică, ea nu este unică. Numărul de cazuri explodează, iar sistemele medicale sunt sub presiune în statele vecine, precum Nepal, Sri Lanka și Maldive și în altele îndepărtate precum Argentina și Brazilia. Costurile pentru copii și familiile lor vor fi incalculabile.
Cu cât virusul continuă să se răspândească fără măsuri de contracarare, cu atât mai mare este riscul apariției unor tulpini contagioase sau cu potențial letal sporit.
Calea cea mai sigură pentru a lupta împotriva pandemiei este o distribuție globală echitabilă a vaccinurilor și disponibilitatea diagnosticării și a terapiilor. Mecanismul COVAX, condus de Organizația Mondială a Sănătății și CEPI, cu UNICEF în calitate de partener de implementare, reprezintă o astfel de soluție. Dar COVAX este aprovizionat insuficient.
Printre consecințele la nivel global ale situației din India, centru mondial pentru producția de vaccinuri, se numără și scăderea semnificativă a disponibilității vaccinurilor pentru mecanismul COVAX. Cererea locală în creștere fulminantă a făcut ca cele 140 de milioane de doze destinate distribuției în statele cu venituri mici și medii până la finalul lunii mai să nu poată fi accesate de COVAX. Un număr suplimentar de 50 de milioane de doze vor fi probabil pierdute în luna iunie. La toate acestea se adaugă naționalismul legat de vaccinuri, capacitatea limitată de producție și lipsa de finanțare, motive pentru care distribuția de vaccinuri împotriva COVID înregistrează întârzieri.
Liderii G7 se vor reuni luna viitoare având la dispoziție o măsură de urgență cu aplicare imediată în vederea stopării acestui decalaj. O nouă analiză a datelor furnizată de Airfinity (mecanismul de cercetare dedicat științelor vieții), comandată de Comitetul Național al Regatului Unit pentru UNICEF, arată că națiunile G7 și grupul ‘Team Europe’ al Statelor membre ale Uniunii europene ar putea dona 153 de milioane de doze de vaccinuri dacă pun la dispoziție doar 20 la sută din rezervele lor de vaccinuri disponibile în lunile iunie, iulie și august. Semnificativ este că acest lucru este posibil respectând totodată și angajamentele luate de a-și vaccina propriile populații.
Deși unele state membre G7 beneficiază de rezerve mai mari de vaccinuri decât altele, iar unele au campanii naționale de vaccinare mai avansate, un acord colectiv imediat pentru a face disponibile stocurile excedentare și de a împărți responsabilitatea ar putea sprijini statele vulnerabile pentru a nu deveni următorul focar mondial.
În cele din urmă, cursa pentru vaccinarea globală va fi câștigată când statele membre vor face planuri sustenabile pentru a finanța și aproviziona pe deplin Angajamentul Anticipat de Piață COVAX, susținând în același timp extinderea capacității de producție de vaccinuri, inclusiv prin acorduri de licență și de transfer tehnologic de proprietate intelectuală. Aceste măsuri sunt esențiale, dar nu vor schimba nimic peste noapte. Împărțirea neîntârziată a dozelor excedentare disponibile reprezintă o măsură minimă, esențială și urgentă pentru a contracara decalajul și este necesară în acest moment”.